Z Jihočeského letiště v Českých Budějovicích odcházejí zaměstnanci. Za poslední rok jich bylo zhruba čtyřicet procent

19. duben 2024 07:30

Z Jihočeského letiště v Českých Budějovicích odešlo v průběhu roku zhruba čtyřicet procent zaměstnanců. Podle vyjádření několika z nich to bylo hlavně kvůli nedodržování zákoníku práce. Vyplývá to také z otevřeného dopisu adresovaného vedení kraje, který má Český rozhlas k dispozici.

Za rok odešlo z Jihočeského letiště celkem 27 zaměstnanců a výpověď zvažují další. Někteří ukončili pracovní poměr loni, někteří letos, každopádně to bylo po nástupu Ivana Trhlíka do funkce předsedy představenstva společnosti. Jako důvody svého odchodu uvedli nulovou komunikaci s vedením letiště, s tím spojenou špatnou atmosféru na pracovišti a především nedodržování zákoníku práce.

Deset současných zaměstnanců kvůli tomu vstoupilo do základní odborové organizace Letiště Karlovy Vary, protože při společnosti Jihočeské letiště dosud odborová organizace nepůsobila.

„Zákoník práce byl porušen minimálně v rovině přestávek na jídlo a oddech, kdy na některých úsecích by měly být ze zákona započítávány do pracovní doby. Na základě podkladů a rozhovorů se zaměstnanci máme doloženo, že se tak u zaměstnavatele vůbec neděje. Dalším porušením je zvýšení kvalifikace jednotlivých zaměstnanců, u kterých se tato práce vyžaduje na základě zvýšené kvalifikace, ani není doložena žádným dodatkem v pracovní smlouvě a nenáleží zaměstnanci ani zvýšení mzdových prostředků,“ uvedl předseda odborů na karlovarském letišti Jindřich Pletka.

Čtěte také

Ředitel letiště Ivan Trhlík se na dotaz Českého rozhlasu odmítl vyjádřit na mikrofon. Při telefonickém rozhovoru ale souhlasil s citací: „Naprosto vylučuji to, že by kdokoli porušil zákoník práce nebo jinou směrnici.“

Zřizovatelem akciové společnosti Jihočeské letiště je Jihočeský kraj. Jeho vedení už předseda odborové organizace Jindřich Pletka poslal dopis, v němž situaci na letišti popisuje. Adresoval ho nejenom řediteli letiště, ale také všem krajským zastupitelům a v neposlední řadě i hejtmanovi Martinu Kubovi z ODS.

„Zatím mohu potvrdit, že se jedná opravdu o jednotky pracovníků. Na to jsem dnes dostal další dopis, kterým reagují pracovníci Jihočeského letiště, kteří naprosto nesouhlasí s tímto postupem a tvrzením. A na základě toho jsem byl informován, že vzniká vlastní odborová organizace na letišti v Českých Budějovicích. Takže já teď počkám, až se celá situace trochu zpřehlední, určitě se se všemi rád potkám,“ reagoval hejtman.

Setkání zástupců odborové organizace Letiště Karlovy Vary s jihočeským hejtmanem je podle ředitele Krajského úřadu Jihočeského kraje Lukáše Glasera naplánované na pátek 26. dubna.

Spustit audio

Související