Z budovy základní umělecké školy v Českém Krumlově se hudba ozývá přes 600 let

2. květen 2019

Dlouhou tradici má hudební vzdělávání v Českém Krumlově. Z té samé budovy se hudba v různých podobách ozývá přes 600 let. 

Základní umělecká škola v Českém Krumlově má zvláštní atmosféru. „Naše škola má dlouhou historii, už vlastně od roku 1410 zněla v tomto starém objektu hudba. Učili se tady zpěváčci kostelní,“ říká ředitelka základní umělecké školy Alena Švepešová.

V roce 1780 byla v té samé budově založena hudební škola a s výjimkou druhé světové války se tam pořád učí.

Škola má necelou tisícovku žáků a také čtyři odloučená pracoviště.

ZUŠ open

Koncertů žáků českokrumlovské hudební školy je v měsíci květnu hodně. Také se připojí k celostátnímu happeningu ZUŠ open, který propaguje fenomén českého hudebního školství. Konkrétně v Českém Krumlově to bude 31. května v zámku a prelatuře.

Dechový orchestr

Kromě sólových vystoupení zahraje také dechový orchestr základní umělecké školy na náměstí Svornosti a to pod taktovkou Pavla Havlíka. „Můj orchestr mi dělá radost už dvacet let. A velkou radostí je fakt, že se neustále rozrůstá. Máme kolem padesáti členů, když přijdou i ti starší, je nás pětašedesát.“

Zazní filmová hudba, klasické pochody, ale i hudba Walta Disneyho.

autoři: Zdeněk Zajíček , mik
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.