Vzpomínka na koncert charismatického zpěváka Ladi Kerndla v roce 2005 ve Veselí nad Lužnicí

V závěrečných letošních standardních Koncertních ozvěnách od Tří lvů uděláme radost příznivcům legendárního swingového zpěváka s pozoruhodným životním příběhem Ladi Kerndla.

Tento brněnský rodák jako vyučený nástrojař vystudoval střední průmyslovou školu, ale jeho profesí a osudem po většinu života byla hudba, přesněji řečeno swing. Naučil se hrát na klavír, housle, kytaru a bicí, ale vynikl zejména svým charakteristickým způsobem swingového zpěvu.

Kromě divadelního působení zpíval s plejádou brněnských kapel a později též v orchestru Gustava Broma.

Před léty bojoval se zákeřnou chorobou a ocitl se na hranici života a smrti. Laďa Kerndl zázrakem nakonec nejtěžší a téměř beznadějnou životní zkoušku přežil a po rekonvalescenci se k radosti svých nejbližších vrátil do plného života, tedy i ke zpívání. Mohl tak natočit řadu pěkných jazzových desek s výraznou převahou anglicky zpívaných písniček.

Je to už více než osmnáct let, co Laďa Kerndl vystoupil s dcerou Terezou a kapelou Jazz Friends i s fantastickým, bohužel již nežijícím, trumpetistou Jaromírem Hniličkou v kulturním domě ve Veselí nad Lužnicí. Tehdy, přesně 30. listopadu 2005, byl u toho také rozhlasový přenosový vůz.

V premiéře se záznam z koncertu vysílal na Boží hod vánoční toho roku. A po dlouhých osmnácti letech se k němu několika ukázkami vrátíme.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související