Výroba kovových šperků
Andrea Vachová z Nových Hradů vytváří kovové šperky. Do jejich výroby se pustila náhodou a technika ji zaujala natolik, že o ní dokonce vydala knihu.
Také zalistujeme kuchařskými příběhy lidí, kteří mají rádi jídlo. Celkově 112 receptů nabízí knížka Jíme zdravě ve městě i na venkově. Najdete v ní nejen jednoduché a zdravé recepty pro různé příležitosti, ale také inspirativní příběhy a postřehy kuchařů.
Recept na pečené kuře se zeleninou
2 jarní kuřata
200g malých brambor
200g ředkviček
200g brokolice
200g cherry rajčat
200g mrkve
Na zálivku: 3 lžíce balsamica, 1, lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu, kůra a šťáva z 1 citronu, pepř.
1. Troubu předehřejte na 180° Celsia. V misce smíchejte balsamico, med, olivový olej, sůl, pepř, rozmarýn a kůru a šťávu z citronu.
2. Kuřata olyjte a připravenou zálivku důkladně vmasírujte do masa. Kuřata nechte stranou odležet. Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny nebo plátky, mrkev nakrájejte na kolečka nebo na plátky, ředkvičky očistěte a rozpulte, cherry rajčátka rozkrájejte na poloviny a brokolici rozdělte na růžičky.
3. Kuřata dejte na plech vyložený pečícím papírem. Plech přemístěte do předehřáté trouby a pečte 70 až 80 minut dozlatova. Po zhruba 40 minutách pečení přidejte ředkvičky, brkev a brambory, po 50 minutách brokolici a na posledních 10 minut cherry rajčátky.
4. Hotová kuřátka pak podávejte s pečenou zeleninou nebo další přílohou
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.