Výpust rybníka Bezdrev musí rybáři opravit, historické dřevěné potrubí je ale zcela neporušené

29. únor 2024 07:53

V lovišti rybníka Bezdrev u Hluboké nad Vltavou je čtyři měsíce po výlovu pořád rušno. Rybáři opravují výpustní zařízení, většina jeho částí je v havarijním stavu. Dřevěné potrubí z 15. století ale vydrželo až do současnosti.

„To je vývařiště. A když tam slezete dolů, tak uvidíte čtyři dřevěné roury, které tam jsou ještě z dob Viléma z Pernštejna,“ ukazuje při opravě rybníka Bezdrev ředitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.

Výpustní roury odvádějí vodu do stoky a dál do řeky Vltavy. „Musím říct, že jsou v bezvadném stavu, protože naši předkové samozřejmě nebyli hloupí. Věděli, že dřevo bez styku se vzduchem, pokud je pod vodou, vydrží staletí. Proto potrubí zůstane na místě,“ dodává ředitel.

Rybáři ale musí opravit samotnou výpust, ta byla v havarijním stavu. „Výpustní zařízení máme v současné době vyndané, loviště provizorně přehrazené trámy do výše tří metrů, abychom se mohli dostat na lopaty, které zajišťují odtok rybníka. Ty byly ve špatném stavu a musí se vyměnit,“ popisuje vedoucí střediska rybářské výroby Josef Tůma.

„Rybník de facto nešlo ani regulovaně vypouštět. Poté, co nandáme nové lopaty, nainstalujeme nové mříže, protože stávající jsou po padesáti letech zkorodované, takže hrozil také únik ryb,“ doplňuje.

Čtěte také

Rekonstrukci Bezdreva komplikovalo velké množství srážek už od začátku zimy. „Na Hluboké napadlo přes půl metru sněhu, do toho začalo pršet a do začátku února jsme do rekonstrukce nemohli zasáhnout, protože přitékalo tolik vody, že technika nebyla schopná udržet loviště na suchu,“ vzpomíná Vladimír Kaiser.

Bezdrev bude podle něj znovu plný vody zhruba v polovině března. „Konec opravy plánujeme na 11. března. Potom začne Bezdrev chytat vodu, začnou se do něj pouštět rybníky na soustavě, které jsou nad ním, abychom mohli rybník nasadit,“ říká.

Rybáři plánují, že na konci března nasadí do rybníka Bezdrev 350 tisíc kusů ryb. Převažovat budou kapři, které doplní ostatní druhy ryb jako amur, candát, štika nebo sumec.

Spustit audio

Související