Vydatná polévka je zkrátka základ, máme pro vás jednu staročeskou
Kuchařské čarování přináší inspirace na vydatné polévky z celého světa. Ale i z domova. Tradiční zimní polévky připravovali naši předkové velmi často s vařenými obilkami, vločkami, krupkami a samozřejmě také s kořenovou a cibulovitou zeleninou. Pro ještě větší výživovou hodnotu polévky doplňovali žloutky nebo celými vejci.
Máme pro vás recept pro pět osob na polévku s nahým ovsem, ovšem ale samozřejmě, že lze stejnou polévku doplnit libovolnými, předem namočenými obilnými vločkami, pohankou a podobně.
- Nahý oves 200 g (120 g ovesných vloček),
- 120 g kořenové zeleniny,
- 80 g řapíkatého celeru,
- 80 g brokolice,
- jedna větší cibule,
- 3 stroužky česneku,
- sádlo na opečení (50 g) a 5 vajec nebo žloutků,
- bylinkovou sůl, drcený kmín, petrželová nať, případně máslo (50 g) na zjemnění.
Nahý oves koupíte nejspíš v prodejnách se zdravou výživou nebo najdete v regálech s obilovinami. Je třeba ho předem namočit (den dopředu) a poté zvolna s bylinkovou solí a drceným kmínem uvařit.
Zvlášť v rendlíku nebo na pánvi a osmahněte na sádle jemně nakrájenou cibuli poté i česnek nasekaný na drobné kousky, když vše změkne, přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a také ji na tuku osmahněte, aby zavoněla. Nakonec přidejte pokrájenou brokolici a řapíkatý celer a vše krátce poduste.
Tuto směs vložte do uvařeného ovsa, krátce společně povařte, vmíchejte rozšlehaná vejce, přidejte posekanou petrželku a nechte krátce stát na plotně, aby se vejce srazila.
Samozřejmě můžete obilky nebo vločky zavařit i do vývaru z masa, kostí či zeleniny, nebo polévku polepšit o kousky rozškvařené slaniny stejně, jako to činili naši dávní příbuzní.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka