Vydatná polévka je zkrátka základ, máme pro vás jednu staročeskou

Kuchařské čarování přináší inspirace na vydatné polévky z celého světa. Ale i z domova. Tradiční zimní polévky připravovali naši předkové velmi často s vařenými obilkami, vločkami, krupkami a samozřejmě také s kořenovou a cibulovitou zeleninou. Pro ještě větší výživovou hodnotu polévky doplňovali žloutky nebo celými vejci.

Máme pro vás recept pro pět osob na polévku s nahým ovsem, ovšem ale samozřejmě, že lze stejnou polévku doplnit libovolnými, předem namočenými obilnými vločkami, pohankou a podobně.

Ingredience
  • Nahý oves 200 g (120 g ovesných vloček),
  • 120 g kořenové zeleniny,
  • 80 g řapíkatého celeru,
  • 80 g brokolice,
  • jedna větší cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • sádlo na opečení (50 g) a 5 vajec nebo žloutků,
  • bylinkovou sůl, drcený kmín, petrželová nať, případně máslo (50 g) na zjemnění.

Nahý oves koupíte nejspíš v prodejnách se zdravou výživou nebo najdete v regálech s obilovinami. Je třeba ho předem namočit (den dopředu) a poté zvolna s bylinkovou solí a drceným kmínem uvařit.

Zvlášť v rendlíku nebo na pánvi a osmahněte na sádle jemně nakrájenou cibuli poté i česnek nasekaný na drobné kousky, když vše změkne, přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a také ji na tuku osmahněte, aby zavoněla. Nakonec přidejte pokrájenou brokolici a řapíkatý celer a vše krátce poduste.

Tuto směs vložte do uvařeného ovsa, krátce společně povařte, vmíchejte rozšlehaná vejce, přidejte posekanou petrželku a nechte krátce stát na plotně, aby se vejce srazila.

Samozřejmě můžete obilky nebo vločky zavařit i do vývaru z masa, kostí či zeleniny, nebo polévku polepšit o kousky rozškvařené slaniny stejně, jako to činili naši dávní příbuzní.

autor: Petr Stupka
Spustit audio