Velká hala vyroste před českobudějovickým výstavištěm. Má sloužit pro sport, koncerty i kongresy

24. květen 2024 15:52

Velké sportovní zápasy, koncerty, ale i významné kongresy bude už za několik let hostit nová multifunkční hala za téměř jeden a půl miliardy korun v Českých Budějovicích. Oficiálně se bude jmenovat Centrum míčových sportů a vyroste na louce před výstavištěm.

Multifunkční zařízení má mít kapacitu pět tisíc diváků a hrací plochu o rozměrech 30 krát 50 metrů s dostatečnou výškou třinácti metrů. Zázemí tam tak najde třeba i volejbalový klub Jihostroj.

Konkrétní podoba, včetně celého okolí a parkovacích domů, vzejde z architektonické soutěže, jejíž zadání kraj právě finalizuje. Vítězný návrh bude známý v únoru příštího roku, stavební povolení by kraj rád získal v červenci 2026 a dokončení celého projektu je plánované na listopad 2028.

Hala má nabídnout zázemí nejen sportu, ale bude se využívat třeba i pro kulturní akce. Díky moderní konstrukci a technologiím bude možné rychle měnit dispozice podle potřeby.

„My jsme si pozvali sportovce, odborníky, kteří řeší kongresovou turistiku, lidi, kteří pořádají velké koncerty, a poprosili jsme je, aby nám řekli, co všechno v té hale má být, aby mohla fungovat. Musí to být hala, kde se bude třeba odpoledne hrát volejbal, přes noc se připraví a ráno tam začne velký světový kongres lékařů a druhý den tam může být třeba velký světový koncert,“ nastiňuje hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba z ODS.

Čtěte také

Stavba vyjde na téměř jeden a půl miliardy korun. Podle hejtmana bude kraj čerpat dotace od Národní sportovní agentury, město České Budějovice zaplatí úpravy okolí a ministerstvo zemědělství zase zdarma poskytne pozemky pro výstavbu.

Ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL upozorňuje, že díky této nové hale a celému zázemí by se do Českých Budějovic mohla zčásti přesunout i kongresová turistika. „Chceme udělat z Českých Budějovic místo i otevřené různým kongresům, konferencím, jak v rámci České republiky, tak střední Evropy. Všechny semináře konference resortních organizací se nemusí konat v Praze,“ dodává.

Projekt Centra míčových sportů před českobudějovickým výstavištěm je součástí širšího plánu revitalizace území podél Vltavy, který zahrnuje otevření prostoru výstaviště, zpřístupnění levého břehu Vltavy a propojení obou břehů řeky lávkami.

Kraj počítá také s výstavbou nových hotelů a dalších zařízení, které podpoří cestovní ruch a ekonomický rozvoj. Podle studie proveditelnosti má celý projekt přinést do regionu více než sedm miliard korun během třiceti let.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související