Vědci sestavili takzvanou planetární dietu, která má ochránit naše zdraví i planetu

Současný svět tíží mnoho vážných problémů. Jedním z nich jsou zásadní proměny klimatu a druhým krize zdravotního stavu populace, která se sice dožívá vyššího věku, ale doprovází ji mnoho nemocí zásadně snižujících kvalitu života.

Je planetární dieta odpovědí na oba problémy? To zřejmě ukáže čas a hlavně to, zda se podaří překonat stereotyp konzumní společnosti, kterou živí hromadná živočišná výroba, jež však válcuje planetu a jako bumerang se lidstvu vrací v podobě přírodních katastrof.

Na začátku roku 2019 zveřejnil návrh dietního systému nazvaného planetární dieta prestižní lékařský časopis Lancet. Na výzkumu se podílelo 37 vědců z 16 zemí světa.

Ti navrhli způsob stravování světové populace, který ji uživí a podpoří její zdravotní stav a zároveň bude takzvaně udržitelný. To znamená, že bude přátelský k zemskému klimatu a sníží hladinu zátěže, kterou vyvolává produkce červeného, zvláště hovězího, masa.

Snížení předčasných úmrtí o 11 milionů

Výsledkem je velmi zajímavý stravovací plán, o kterém se předpokládá, že by ročně snížil předčasná úmrtí o 11 miliónů lidí.

Tato dieta, rozumějme zdravý jídelníček, je převážně založena na konzumaci rostlinné stravy. Ta totiž obsahuje mnoho vlákniny, flavonoidů a antioxidantů, které jsou schopny bojovat proti výzvám moderní společnosti, jako je například vysoká hladina stresu a chemické zátěže v prostředí.

Zeleninový salát s mangem a avokádem

Vědci doporučují, abychom snížili konzumaci červeného masa na polovinu a naopak zdvojnásobili konzumaci ovoce, zeleniny, ořechů, semen a luštěnin. Severoameričané by však měli snížit konzumaci červeného masa až o 84 procent a Evropané o 77 procent, tedy o více než o polovinu celosvětového průměru.

Na druhou stranu Evropanům doporučují jíst o 15 procent více ořechů, zatímco Severoameričané by měli konzumovat šestkrát více luštěnin. Tento jídelníček je obdobou středomořské diety a mohl by pomoci zásadně snížit výskyt cukrovky, mozkové mrtvice a srdečních chorob.

Planetární dieta byla představena politikům ve 40 městech světa. Vede nás k zásadnímu navýšení množství zeleniny (300 gramů denně), ovoce (200 gramů), celozrnných obilnin (232 gramů), mléčných výrobků (250 gramů), menšímu podílu škrobnaté zeleniny (50 gramů), luštěnin (50 gramů) a dále konzumaci 40 gramů zdravých olejů, 25 gramů ořechů, sóji a arašídů, 18 gramů ryb a 29 gramů drůbežího masa.

Zásadní nutností je kromě výrazné redukce červeného masa také více než padesátiprocentní snížení konzumace cukru a vysoce zpracovaných průmyslových potravin. Zajímavé je také velké omezení množství vajec, a to na pouhé jedno a půl vejce týdně.

K snídani kaše, v neděli kuře

Jaká konkrétní jídla tedy zapadají do jídelníčku podle planetární diety? Na snídani vědci doporučují například ovesnou kaši slazenou medem nebo javorovým sirupem, kus ovoce a hrst ořechů nebo kaši s rostlinným mlékem, semínky a čerstvým ovocem.

Stejně dobře na snídani poslouží smoothie například z banánu, špenátu, rostlinného mléka a lžičky ořechového másla a jednou týdně dva plátky celozrnného toustu se dvěma vejci a kvasnicovou pomazánkou.

7 způsobů, jak přirozeně čistit cévy

Granátové jablko

Zřejmě každý chce žít dlouhý život, ale jak toho docílit? Vědci zjistili, které potraviny pomáhají přecházet a v některých případech i zvrátit rozvoj srdečně-cévní choroby, na níž umírají lidé v moderním světě vůbec nejčastěji.

Kvalitní oběd a večeři vědci vidí hlavně v podobě pestré vegetariánské stravy. Například uvařená kari čočka s rýží a upečené zelí nebo pečený batát se salsou, kapustou, avokádem, zakysanou smetanou a sýrem. Chutným jídlem také může být dušená zelenina, jogurt, olivový dresink s bylinkami a fazolová kaše.

Jak je vidět, zelenou mají zeleninová a luštěninová jídla. Ryby najdeme v jídelníčku zhruba dvakrát týdně a v neděli se můžeme těšit na rodinné pečené kuřátko s nádivkou jako odměnu za předchozí snažení.

Ne všichni se musí stát úplnými vegetariány, ale mnoho vegetariánských a bezmasých jídel pomůže nejen planetě, ale také zdraví nás všech.

Spustit audio

Související