Vědci objevili poprvé na našem území unikátní lahvenku velkou, žije v Prášilském jezeře

13. říjen 2019 07:37

Vědcům z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích se podařil unikátní objev. Při podrobném průzkumu Prášilského jezera na Šumavě narazili na nálevníka druhu lahvenka velká.

Jeho výskyt u nás dosud nebyl známý. Uvádí se, že se běžně objevuje v čistých jezerech a tůních severní a jižní Ameriky a v mírném pásu Evropy, nedávno byl tento druh potvrzen také v jižní Africe.

V Prášilském jezeře lahvenka tvoří slizové kolonie o průměru až několik centimetrů. „Tento organismus je zajímavý tím, že se vyskytuje v čistých vodách. Lze usuzovat, že v našich podmínkách nebude příliš rozšířený, tudíž se domníváme, že je to indikátor zlepšení stavu životního prostředí v konkrétním jezeře,“ uvádí hydrobiolog Petr Znachor.

Vědci lahvenku objevili při potápěčském průzkumu Prášilského jezera, který se opakoval poprvé od 90. let. Původním záměrem bylo ověření výskytu vzácné šídlatky. Hydrobioložka Martina Čtvrtlíková při ponoru její existenci sice vyloučila, ale objevila mnoho nečekaných vodních organismů, kromě lahvenky třeba také červené řasy ruduchy.

Slizové kolonie lahvenky s výrazným zeleným okrajem porůstají ponořené větve padlých stromů do hloubky dvou metrů. Přestože je podle Petra Znachora organismus schopen porůstat nejrůznější povrchy, v případě Prášilského jezera se vyskytoval výhradně na smrcích.

Spustit audio

Související