Ve Vlachově Březí obnoví ještě v letošním roce výrobu piva

4. duben 2018

Město Vlachovo Březí na Prachaticku se po desetiletích dočká vlastního piva. V budově takzvaného Panského pivovaru ho bude už koncem letošního roku vařit Radek Arnošt. Město mu pronajalo část historické budovy.

„Přihlásil se nám zájemce, který uvažoval o výstavbě malého pivovaru,“ potvrzuje starosta Lubomír Dragoun s tím, že jednání bylo rychlé a konstruktivní.

„Už jsme i uzavřeli nájemní smlouvu, mělo by to fungovat. Najímatel tam provádí stavební práce, přizpůsobuje to technologiím. Chtěl by ještě na konci letošního roku vařit pivo, tak my jsme na to zvědaví,“ dodává starosta.

Novým nájemcem v Panském pivovaru je Radek Arnošt. „Jsou tu krásné sklepy, klenuté stropy, barokní stavba, velikostně přesně na ten koncept, který potřebujeme,“ pochvaluje si.

Nápad na založení vlastního pivovaru nosí v hlavě už dva roky. „Hledal jsem vhodné místo, které má genius loci, ideálně bývalý pivovar, kde by se obnovovala tradice,“ doplňuje.

Zatím se v prostorách bourá. „Opravujeme, trochu bouráme, potřebujeme udělat nové podlahy, nové omítky, bude to trvat možná čtyři až pět měsíců. V plánu je, že v září by se měla navážet technologie a instalovat,“ popisuje Radek Arnošt.

První pivo chce ochutnat v prosinci. Zatím pro něj hledá název. „Dokonce jsme udělali se starostou Vlachova Březí takovou anketu, teď vyhodnocujeme došlé odpovědi a snad během měsíce budeme vědět. Nebudu to rozhodovat sám, asi se budu ptát lidí okolo i lidí znalých marketingu a hodně dám i na pocity,“ vysvětluje.

Pivo se v Panském pivovaru ve Vlachově Březí přestalo vařit v roce 1924.

autor: Václav Malina
Spustit audio