V záchranné stanici při Zoo Hluboká se hromadí ježci. Lidé je sem nosí často zbytečně

20. listopad 2019 19:18

Lidé teď nosí do záchranné stanice při Zoo Hluboká ježky. Myslí si, že je tak ochrání před uhynutím, ale dělají jim jen medvědí službu. Většina ježků si se zimou dokáže v přírodě poradit a snaha o domnělou záchranu jim spíš uškodí.

Zooložka Markéta Jariabková vyndává z bedny vystlané slámou ježka doneseného z přírody, který do záchranné stanice opravdu patří. „Když ho dáme na váhu, vidíme, že má 275 gramů. Platí, že ježek, který nepotřebuje pomoc, musí teď na podzim vážit 500 gramů a více,“ vysvětluje.

Kromě ježků, kteří nesplňují váhový limit, mají své místo v záchranné stanici zraněná zvířata. „Mohou být třeba pokousaní od psa, také se objevují popálení ježci. Lidé totiž teď ještě sekají sekačkami nebo různě hrabou listí a udělají si haldu na podpal, kterou ježci vidí jako skvělý úkryt. Je proto dobré před zapálením přizvednout haldu lopatou a zkontrolovat, jestli tam nějaký ježek není,“ popisuje zooložka.

Čtěte také

Většina ježků, které teď lidé nosí do záchranné stanice, tu ale skutečně nemá být. „Jsou těžcí, krásně kulatí a je pro ně více stresující, když je sem přinesete a my je potom pustíme někam jinam, než kdybyste je nechali v přírodě,“ připomíná Markéta Jariabková.

„Pokud se ježek už nevejde od dlaně, tak pomoc nepotřebuje. Když na něj sáhnete, tak už má trochu problém se stočit do klubíčka, protože je tak dobře vykrmen,“ dodává. O tom, jestli je nutné dovézt ježky do záchranné stanice, můžou lidé víc zjistit také na webových stránkách zvirevnouzi.cz.

Spustit audio

Související