V Táboře začíná festival malých nakladatelů Tabook. Kromě knih nabídne třeba představení v maringotce

2. září 2021 10:24

Přes 70 malých domácích i zahraničních nakladatelů se představí na třídenním knižním festivalu Tabook, který ve čtvrtek 2. září začíná v Táboře. Desátý ročník nabízí tržiště knih, autorská čtení, hudbu, divadlo i výstavy současného umění.

Letošním tématem je Family Business, což lze přeložit jako rodinná firma. „Pokud si vezmete malého nakladatele, tak je jasné, co to znamená. Malý nakladatel rovná se Family Business, ale samozřejmě to souvisí i s dalšími, křehčími tématy jako domov, rodina, vztahy,“ vysvětluje organizátorka Tabooku Tereza Horváthová.

Desátý ročník mezinárodního festivalu už tradičně zahájí spisovatel a vrchní zemský rabín Karol Sidon. „Je to něco jako nechat si na začátku ten festival požehnat. On přijede a nějakým způsobem to s námi sdílí. Já si velice vážím toho, že vždy přistoupí na nějakou novou koncepci. Letos přečte pohádku, kterou sám napsal, protože čím jiným zahájit festival na téma Family Business než pohádkou?“ dodává Tereza Horváthová.

Čtěte také

Čtení Karola Sidona začne ve čtvrtek v 19 hodin v rozlehlém továrním areálu bývalé truhlárny v Lucínově ulici na Starém Městě. Po dobu Tabooku se tento opuštěný industriální prostor promění ve velké kulturní centrum, kde se vedle Křižíkovy trafačky a Divadla Oskara Nedbala odehraje velká část festivalového programu.

Pořadatelé samozřejmě pamatují i na děti. „Jedna speciální věc tady bude v pátek, a to maringotka rodiny Marčíků, která se jmenuje Archa světla. Bude tu zaparkovaná od devíti hodin ráno a budou v ní malá drobná představení. Hrají v nich všichni členové rodiny Marčíků, takže to je Family Business s pořádnou parádou,“ doplňuje organizátorka.

Podrobný program najdou zájemci na webových stránkách festivalu Tabook.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související