V restauraci si nikdy sami nebereme jídelní lístek. Podle etikety o vše žádáme personál

3. listopad 2018

S návštěvou restaurace je spojena celá řada pravidel etikety. Týkají se už toho, jak do podniku přicházíme a jak se usazujeme ke stolu, připomíná v pořadu Návod na etiketu Alena Špačková.

Do restaurace nižší cenové kategorie vchází jako první muž, žena jde za ním. Ve smíšené společnosti jde první muž, pak všechny ženy a nakonec muži. „Když ale vejdeme do restaurace, kde ke stolu uvádí číšník, tak za číšníkem jde dáma a teprve za ní muž, aby žena byla chráněná z obou stran,“ vysvětluje Alena Špačková.

Jakmile usedneme ke stolu, je čas, abychom si rozložili na klín látkové ubrousky. „Nikdy si nepodáváme sami jídelní lístek, i kdyby ležel jen kousek od nás, o všechno žádáme personál,“ zdůrazňuje odbornice na etiketu.

 Pokud přijdeme do restaurace například po procházce městem, je nanejvýš vhodné, abychom si před jídlem umyli ruce. „Můžeme se upravit na toaletě, než usedneme ke stolu. V lepších restauracích přinesou froté nahřátý ručníček v teplé vodě, tak ho vezmeme, utřeme se a vrátíme na tácek,“ popisuje Alena Špačková.

Jak poznat dobrou restauraci? Podle počtu jídel v menu i podle ubrusů

Restaurace, prostřený stůl, stolování, etiketa

Pokud chceme někoho, na kom nám záleží, pozvat na oběd nebo večeři, často stojíme před otázkou, jakou vybrat restauraci. Podle čeho poznat dobrý podnik, radí odbornice na etiketu Alena Špačková.

Během jídla se už nikdy neupravujeme. „Klasická etiketa sice říkala, že žena si může doopravit rtěnku přímo u stolu, ale moderní etiketa už to nepřipouští. Vnímáme to spíš jako projev nešikovného jednání, máme se upravovat na toaletě,“ říká Alena Špačková.

Objednávat jídlo může muž, nebo si každý z páru objedná sám. „Moderní etiketa už připouští, že žena přímo komunikuje s číšníkem. Já osobně mám raději, když objednává partner, ale je pravda, že když si potřebuji jenom zpřesnit informaci, například jestli mohou změnit přílohu, tak to už si domluvím přímo s číšníkem,“ komentuje Alena Špačková.

„Když je u stolu větší společnost, domluvíme se. Buď si objedná každý sám, nebo objednává jeden, zpravidla nejmladší nebo ten, kdo má nejlepší paměť,“ doplňuje s úsměvem.

Spustit audio

Související