V Písku žijí tisíce cizinců. Mají problém se začleněním do běžného života, zatím jim pomáhá jen jedna dobrovolnice

13. září 2021 11:06

V Písku neexistuje žádné integrační místo pro cizince. Přitom jich tam podle aktuálních statistik žije a pracuje několik tisíc. Zájem cizinců o začlenění do společnosti je velký, s mnoha věcmi si sami nedokáží poradit. Město se ale touto problematikou zatím příliš nezabývalo.

Jedním z více než tří tisíc cizinců žijících v Písku je Ivan Berežnyj z Ukrajiny. Do České republiky se přistěhoval před osmi měsíci s manželkou a dvěma syny, pracuje v písecké fabrice.  

Cizí jazyk pro něj nebyl jediným problémem, se kterým si musel poradit. „Nevěděl jsem, jak si otevřít účet v bance, jak pronajmout byt, potřeboval jsem řidičák,“ vzpomíná.

Jeho dvanáctiletý syn Ilja se s radikální změnou ve svém životě vyrovnal docela dobře, čtrnáctiletý Anton je ale zamlklý a očividně posmutnělý. „Bylo to těžký, nová škola, noví žáci. Nechal jsem kamarády na Ukrajině, stýská se mi po babičkách,“ svěřuje se.

Anna Simotová z Litvy žije v Písku 44 let. V roce 2017 začala cizincům sama dobrovolně pomáhat. Založila s přáteli facebookovou skupinu Svět v Písku, jejímž prostřednictvím chtěla zapojit cizince do společenského života ve městě.

Čtěte také

Potom ale zjistila, že cizinci řeší spoustu jiných problémů. „Jak zapsat dítě do školy, jak si najít praktického lékaře, jak podat daňové přiznání, jak komunikovat s úřady, jak vyřídit uznání vzdělání, dokonce jak správně klepat na dveře a tak dále,“ vyjmenovává.

Protože zájem o poradenství byl velký, začala Anna Simotová spolupracovat s Centrem na podporu integrace cizinců Jihočeského kraje. Uvítala by ale i podporu města.

Místostarosta Petr Hladík z KDU-ČSL připouští, že Písek se problematikou integrace cizinců do společnosti zatím příliš nezabýval. Podle něj by se to ale mělo v budoucnu zlepšit. „Domlouváme se s centrem pro integraci cizinců na poskytnutí prostor pro jejich činnost. Doufáme, že se nám podaří z projektu ministerstva vnitra získat nějaké finanční prostředky, abychom mohli práci s cizinci v Písku zintenzivnit,“ uvádí.

Obce, které řeší podobnou situaci, si mohou zažádat o dotaci z projektu na podporu integrace cizinců ministerstva vnitra do konce listopadu.

Spustit audio

Související