V novém pavilonu českobudějovické nemocnice je stanice dárců krve a část rehabilitačního oddělení

26. únor 2020 12:17

V areálu nemocnice v Českých Budějovicích začne sloužit nový pavilon T. Za jeho stavbu zaplatilo zdravotnické zařízení téměř 139 milionů korun. První pacienti se do nových prostor podívají na začátku března.

V pavilonu T je lůžková část rehabilitačního oddělení se všemi terapeutickými pracovišti a stanice dárců krve transfuzního oddělení. „Budova obsahuje novou velkou odběrovou místnost, odpočinkovou místnost a zázemí pro dárce krve a dále dvě lůžkové stanice rehabilitačního oddělení s bezbariérovými dvoulůžkovými pokoji,“ upřesňuje ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.

Z budovy vedou dva nadzemní mosty, které spojují pavilon se stávajícími provozy nemocnice. Jeden most vede do pavilonu L, kde je výrobní část transfuzního oddělení, druhý z lůžkových stanic rehabilitačního oddělení do pavilonu R, kde je ambulantní část tohoto oddělení.

Právě zde pacienti najdou i nový terapeutický chodník. „V rámci rehabilitace mohou pacienti, u kterých bude třeba nácvik chůze nebo mají určitou poruchu plosek, zkoušet chůzi na tomto chodníku. Je to, jako byste naboso chodili po trávníku a po oblázcích,“ vysvětluje primářka rehabilitačního oddělení Jana Holická.

Čtěte také

Stanice dárců krve má 11 odběrových lůžek. Podle primáře transfuzního oddělení Petra Biedermanna je to důležité i pro budoucnost. „Spojením části odběrové, výrobní a diagnostické se naše transfuzní oddělení stává jedním z nejmodernějších v České republice a má solidní základy do budoucích let,“ popisuje.

„V minulém století byla éra antibiotik, v posledních dekádách éra onkologických léků. V 21. století očekáváme obrovský rozvoj buněčné léčby a služba transfuzního oddělení má do budoucnosti velký potenciál,“ dodává.

Jak rehabilitační oddělení, tak stanice dárců krve se teď do nového pavilonu T začnou stěhovat. Pacientům českobudějovické nemocnice by zde služby měly být k dispozici od 2. března.

Spustit audio

Související