V Dunajovické hoře těžili kámen i železnou rudu. Pak se z kamenolomu stalo veřejné koupaliště

23. květen 2024

Ano, i v rovinaté krajině lze nalézt vesnici v podhůří. Dunajovice na Třeboňsku takovou výsadu určitě mají. Vyvyšuje se nad nimi totiž Dunajovická hora s pouhými 504 metry nad mořem.

Již od 15. století se v ní těžil kámen, později i železná ruda, využívaná třeba v chlumeckých sklárnách. Dříve stávala na úpatí cihelna a na vrcholu dřevěná rozhledna z konce 30. let 20. století.

Roku 1966 se z kamenolomu stalo veřejné koupaliště, které spolu s křížovou cestou a poutní kaplí činí z této lokality klidné a nejvýše položené místo nad rovinami Třeboňské pánve.

Samotné Dunajovice, o nichž se poprvé píše v roce 1376, to neměly v minulosti se svou správou jednoduché. Ve 14. století je získali třeboňští augustiniáni, od 16. století náležely k panství třeboňskému. Místní krčma patřila v 17. století lomnickému pivovaru.

Ve druhé polovině 19. století připadly Dunajovice k soudnímu okresu Lišov, od roku 1949 k okresu České Budějovice a od roku 1960 jsou součástí okresu Jindřichův Hradec. Farou a školou spadaly do Dolních Slověnic.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Aleš František Plávek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související