U rybníka Brigádník soutěží zkušení rybáři i jejich manželky

21. červen 2018

Koncem května se každoročně konají rybářské závody v Trhových Svinech. U rybníka Brigádník se během dvou dnů soutěží ve třech kategoriích. Chytají muži, ženy i děti.

Letos se závodů zúčastnilo 101 mužů, 22 žen a více než 60 dětí.

Jeden z rybářů se zapojil hned do dvou kategorií. „Já jsem chytal dopoledne a teď pomáhám manželce, které jsem půjčil pruty. Sám jsem nic nechytl a manželka zatím jenom jednu plotici na žížalu, ale budeme zkoušet další nástrahy,“ řekl.

Závodů se účastnil už podruhé. „Můžu říct, že jsou perfektně připravené, organizace je skvělá a myslím, že všichni rybáři jsou spokojení. Brigádník je, dá se říct, exkluzivní revír, takže když ryby berou, je velká šance tu něco chytit,“ komentoval.

Při návštěvě dcery i na rybářské závody

Až z Českého ráje přijela jedna ze závodnic ženské kategorie. „Mám tu vdanou dceru, využila jsem toho, že jsou rybářské závody, a přivezla jsem si s sebou pruty a návnady,“ komentovala účastnice, která se rybaření věnuje už asi deset let.

Podle organizátora Čeňka Štojdla z místní organizace Českého rybářského svazu v mužské kategorii soutěží zkušení rybáři. Pravidla jsou proto přísná a bojuje se o hodnotné ceny.

Ženskou kategorii naopak označuje za odlehčený závod. „To je spíš pro manželky rybářů, které misí celý rok trpět tento náročný koníček. Každá žena vyhrává, pro nejúspěšnější máme dorty, pro ostatní poukázky na zákusky z místní cukrárny,“ vysvětlil.

Jak ulovit kapitálního kapra? Chce to čas, pokoru, štěstí a rybářskou dřinu

Kapitální kapr

Měsíc květen patří k nejlepším obdobím pro chytání velkých kaprů. Zejména ty největší a nejopatrnější jikernačky je často možné ulovit pouze v tuto dobu.

Třetí kategorie patří mladým rybářům. I ti mají o co soutěžit. Nejlepší vyhrají pruty, navijáky a další rybářské náčiní, ostatní děti si odnesou například startovací sadu se splávky, háčky a olůvky.

Obsádka rybníku Brigádník je klasická mimopstruhová, tedy kapr, amur, tolstolobik, perlín, plotice, cejn. Najde se i úhoř a chytit je možné také dravce, ale ti byli v době konání závodů ještě hájení. 

Uspořádat rybářské závody není jednoduché. „Naštěstí máme spoustu členů, kteří jsou ochotni pomoci, a spolupracujeme s jedním významným obchodem s rybářskými potřebami, který nám poskytuje výrazné slevy. Také město Trhové Sviny pravidelně přispívá,“ doplnil Čeněk Štojdl.

Spustit audio

Související