Většina měst a obcí omezila akce na minimum, končí i adventní trhy

26. listopad 2021 12:22

První adventní víkend byl obvykle dobou vánočních trhů, společného setkávání i kulturních akcí různého druhu. Letos je to kvůli koronavirové pandemii opět jinak. Většina měst a obcí omezila akce na minimum, po včerejším jednání vlády navíc končí i adventní trhy. 

Většinu akcí totiž organizátoři zrušili a to ještě před včerejším jednáním vlády. Například v Českých Budějovicích se vánoční strom rozsvítí bez doprovodných akcí. Vimperk bude z rozsvícení stromu připravovat online přenos, podobně jako v loňském roce. Lidé si ho můžou pustit v sobotu v půl šesté večer, odkaz najdou na webu města. Adventně bude vyzdobený vimperský Městský park.

Kromě adventních prohlídek zámeckých interiérů byly zrušeny i venkovní akce, včetně oblíbených trhů na nádvoří jindřichohradeckého zámku. Kdo by si chtěl přeci jen udělat výlet, může se dojet podívat na adventní Červenou Lhotu a pokochat se od 23. prosince do 9. ledna betlémem, který bude instalovaný před branou. Na některých zámcích stále fungují i některé prohlídkové trasy. Zájemci si můžou rezervovat například prohlídku zimního zámku Vimperk.

V Jindřichově Hradci ruší i tradiční novoroční ohňostroj. Důvodem není jenom koronavirus, ale i nepříznivé dopady pyrotechniky. Město se rozhodlo ho nerealizovat kvůli bezpečnosti a vlivu na životní prostředí. O to, aby při letošních silvestrovských oslavách ohňostroje nezapalovali, prosí město i své občany.

Spustit audio