Těhotenské nevolnosti trápí více než 70 procent žen. První pomocí je čokoláda

20. březen 2018

První trimestr těhotenství provází často nevolnosti a zvracení. Někdy to dosáhne až takové míry, že nastávající maminka v sobě nic neudrží. Podle gynekoložky Dany Preslové je ale možné tuto situaci řešit.

„Jestliže žena hodně zvrací, ať si to nenechává pro sebe a navštíví svého gynekologa. Existují totiž léky, které zvracení ztlumí nebo úplně zruší. Existují i potravinové doplňky, které zklidní žaludek. Například Antimetil je preparát na přírodní bázi ze zázvoru, obsahuje i vitamíny řady B, zklidňuje žaludek a doplňuje výživu,“ radí.

A proč je vlastně těhotným ženám špatně? „Každé těhotenství s sebou nese hormonální situaci, která je pro tělo nová. Organismus pracuje za dva, i žaludek ví, že má víc trávit, a tak se zvyšuje sekrece žaludečních šťáv, žena je pořád překyselená,“ vysvětluje lékařka.

Čtěte také

Doporučuje zmíněné léky a přírodní preparáty, dále jíst opatrně, po malých porcích a často. Když to nepomáhá a žena nic nepozře, nasazují se čípky, v nejhorším případě pak hospitalizace a cévní výživa.

Těhotenskými nevolnostmi trpí více než 70 procent žen, některé méně, některé více. Jako první pomoc Dana Preslová radí mít u sebe vždy čokoládu. „V začátku je pro plod nesmírně důležitý přísun volného cukru. Vyvíjí se nervová soustava, mozek. Tělo ženy, která v sobě nic neudrží, si pro sebe umí vyrobit cukr z tuků a bílkovin, ale trvá to dlouho a množství už nestačí pro dítě. Proto rychlé cukry, proto čokoláda. Už malý kousek může pomoci,“ říká.

Spustit audio

Související