Táborská zoo získala vzácnou fosu madagaskarskou

20. červen 2018 15:32

Tisíc kilometrů dlouhou cestu z belgického Olmenu do jihočeského Tábora absolvovala ohrožená fosa madagaskarská. Šestiletý samec Masotra vypadá jako malá puma americká.

V Česku jsou jenom tři zástupci těchto ohrožených šelem. Dva můžete vidět ve Dvoře Králové, třetího právě v Zoologické zahradě Tábor.

„Cestu zvládl velmi dobře, z Belgie do Tábora je to zhruba jedenáct hodin, takže poměrně dlouhá cesta, ale on je povahově velmi vyrovnaný. Fosu člověk samozřejmě nevidí každý den, takže i chování tohoto zvířete nám bylo neznámé a napjatě jsme očekávali, jak si zvykne na nový výběh,“ říká zoolog Ondřej Kott.

Fosa dostala výběh o rozloze deset metrů čtverečních. „Je to stromové zvíře, pohybuje se hodně v korunách, takže jsme připravili konstrukci z větví, kterou rád využívá. Hlavně ráno a večer se po výběhu prohání,“ popisuje zoolog.

Táborská zoo zachraňuje zubry evropské, první mládě se jmenuje Tábor

03630797.jpeg

Zubr evropský je největším suchozemským obratlovcem Evropy. Do jisté míry je tedy pro nás stejně významný jako slon pro Afriku. Přestože ho jeho velikost dokázala v minulosti ochránit před drsným klimatem i predátory, nedokázala ho ochránit před člověkem.

V zoo šelmu krmí například hovězím masem. Ve volné přírodě má fosa na jídelníčku hlavně lemury. „Dále se potom živí tenreky, což jsou madagaskarští hmyzožravci, loví také plazy a díky tomu, že se dokáže dobře pohybovat v korunách stromů, i ptáky,“ dodává Ondřej Kott.

Masotra si v táborské zoo velmi rychle získává přízeň návštěvníků, hlavně těch dětských. Fosa má totiž jednu z rolí v populárním animovaném filmu Madagaskar.

V Evropě se v současné době nachází padesát jedinců. Táborská zoo se zapojila do programu Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií zaměřeného na záchranu ohrožených druhů světové fauny.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související