Stromy jsou velmi levná klimatizace, budějovická radnice jim chce věnovat víc pozornosti

21. srpen 2019 11:22

Suché a horké počasí přímo ovlivňuje údržbu městské zeleně. České Budějovice musely kvůli vysokým teplotám a nedostatku vláhy v sezóně dvakrát přerušit sečení trávy.

Město chce do budoucna věnovat zvýšenou pozornost dřevinám, jejich výsadbě a následné péči. Pokud jsou stromy dobře zásobené vodou, můžou totiž posloužit jako výkonná klimatizace.

„Teplé počasí mělo vliv na menší objem prací, seče byly dvakrát zastaveny. Loni bylo také velice teplé počasí, takže zatím to vidíme tak nějak na stejno, jak výkon, tak objem prací,“ uvádí ředitel společnosti FCC Group Roman Braný.

Posečení v nepříznivých podmínkách se na trávníku podepíše. „Je třeba přestat síct, protože když se v těchto teplotách poseče, tak trávníky zežloutnou,“ vysvětluje náměstek primátora Ivo Moravec.

Čtěte také

Podle Romana Braného můžou pracovníci přizpůsobit sečení porostu i specifickým podmínkám a požadavkům. „Máme profesionální sekačky, lze nastavit výšku sečení samozřejmě v návaznosti na ty klimatické podmínky,“ dodává.

Ivo Moravec připomíná, že dřeviny jsou pro město důležité. „Stromy jsou velmi levná klimatizace, de facto nás nic nestojí a vytvářejí stín, pěkné prostředí. Bohužel máme v Českých Budějovicích všude sítě, takže výsadba je omezená, nicméně lze například vysazovat nad zem do velkoobjemových kontejnerů,“ říká.

Kromě stromů se město soustředí také na nové způsoby, kterými se snaží oživit zelené plochy. Je to například takzvaná mozaiková seč, která pomáhá vytvořit více přirozeného prostředí pro hmyz.

autor: Ondřej Hanousek
Spustit audio

Související