Stromečky ozdobené nábojnicemi a doutníky. Vánoce počátku 20. století připomínají na hradě v Nových Hradech

10. prosinec 2023 08:20

Vánoční atmosféru počátku 20. století v domácnosti správce šlechtického panství v Nových Hradech zprostředkují speciální adventní prohlídky na hradě. Průvodci seznámí návštěvníky s tradicemi v této době. Zajímavostí jsou různě ozdobené stromečky, a to nejenom správce, ale třeba také lesníka, služebné nebo vojáků z první světové války.

„Tady jsme v místnosti, kde bydlela služka. Máme tu stromeček nazdobený chudě a zároveň pověšený od stropu dolů, což byl způsob věšení vánočních stromečků ještě někdy v 19. století,“ ukazuje na začátku adventní prohlídkové trasy kastelán hradu Nové Hrady Jan Smolík.

Stromečků je na trase celkem sedm. „Pokračujeme dál do salonu, kde je stromeček ozdobený bohatším způsobem. Jsou na něm ozdoby skleněné a pak také foukané, různé šišky, zvonečky. Všechny ozdoby jsou minimálně z první poloviny 20. století,“ říká kastelán.

V jídelně jsou pod stromečkem i dárky. „Během prohlídky mluvíme o tom, jak vypadal Štědrý den. Protože jsme v domácnosti ředitele velkostatku, nadílka pod stromečkem je bohatá. Jsou tady nejenom hračky, ale třeba i historické brusle a tenisová raketa,“ popisuje kastelán.

Čtěte také

V čekárně před panskou kanceláří stojí naopak stromeček, na kterém nejsou skoro žádné ozdoby. A pokud ano, tak takové, které bychom si dnes určitě nepověsili. „Je to stromeček, jaký si zdobili vojáci během první světové války. Je vyzdoben hliníkovými příbory, vystřelenými nábojnicemi a dalšími vojenskými potřebami,“ objasňuje Jan Smolík.

V místnosti, kde pobýval lesní správce, je borovička nazdobená také netypicky – lahvičkami od alkoholu a doutníky. „Lahvičky by měly být plné, ještě tam mohou být uzené klobásky. Když takový stromeček ve šlechtické domácnosti byl, tak se velmi často praktikoval takový zajímavý zvyk. Na Tři krále sezval majitel panství své nejbližší služebníky s jejich dětmi. Na pokyn se děti na stromeček vrhly a za povzbuzování ze strany dospělých z něj trhaly tu výzdobu. Zvyk se jmenuje kácení vánočního stromečku, je doložen v celé řadě šlechtických rodin,“ vysvětluje kastelán.

Speciální prohlídkovou trasu na hradě v Nových Hradech můžou zájemci navštívit během adventních víkendů.

Spustit audio

Související