Slavný román Krakatit dopsal Karel Čapek ve výletní restauraci Rudolfov u Jindřichova Hradce

1. srpen 2023 15:14

Je to první samostatná stavba architekta Josefa Zítka, který se spolupodílel na projektu Národního divadla. Výletní restauraci Rudolfov u Jindřichova Hradce navrhl koncem 19. století tak zdařile, že její kouzlo lákalo k prázdninovým pobytům bratry Josefa a Karla Čapkovy. A právě tady, přesně před sto lety, našel spisovatel Karel Čapek inspiraci k dokončení svého románu Krakatit.

„Je známo, že Karel Čapek tady ve výletní restauraci Rudolfov napsal zhruba dvě třetiny románu Krakatit. Šlo o druhou a třetí třetinu, dílo tady dopsal,“ potvrzuje majitel restaurace Petr Chvojka.

Do Rudolfova často a rád zajížděl Karlův bratr Josef Čapek s manželkou Jarmilou. Karel je tady dvakrát navštívil. Poprvé jen krátce, ale podruhé přijel v roce 1923 koncem července a zůstal až do začátku září.

„Karel Čapek uvítal, že je restaurace vzdálena asi půl hodiny od města. Líbilo se mu, že je v Rudolfově ohromný klid, který potřeboval na práci, chladno, hezký les, na který se díval z okna. Kromě psaní Krakatitu sbíral houby a odpočíval,“ líčí Petra Lecnarová, která se dílem Karla Čapka podrobně zabývá.

Výletní restaurace Rudolfov u Jindřichova Hradce se v současnosti opravuje. Pracuje se v přízemí, kde byl výčep s hospodou a sálem, i v patře. „Tam se podle plánů nacházely tři pokoje. Dva byly průchozí, jeden samostatný. A Karel Čapek pravděpodobně v této části dopisoval svůj román, protože se v jednom z dopisů zmiňuje, že má výhled na les a že cítí ten chlad, což mu dělá dobře,“ dodává Petr Chvojka.

Důkaz o dokončení Krakatitu v Rudolfově přináší dopis, který Karel Čapek napsal 7. září 1923 své přítelkyni Věře Hrůzové: „Milá Věro, už dávno jsem vám chtěl psát, ale odkládal jsem to na slavnostní okamžik, kdy budu moci začít slovy: Jsem hotov. Jsem tedy hotov s Krakatitem, ale bohužel není to tak slavnostní pocit, jak jsem si představoval. Naopak, je mi nějak prázdno, jako bych byl vykuchán. Dopsal jsem to v Rudolfově odhodlán, že se odtamtud nehnu, pokud neudělám tečku a konec.“

Spustit audio

Související