Skvělá atmosféra, lidé vědí, proč tu jsou, chválila Slavonice Fest Aneta Langerová

12. srpen 2018

Slavonický festival je rovným dílem filmový i hudební. Na velké scéně v kulturním domě letos vystoupila například Aneta Langerová nebo kapela Tři sestry, ve stodole v Maříži pak mimo jiné Circus Ponorka, Kalle a Lenka Nová s Petrem Maláskem.

Aneta Langerová si koncert pochvalovala. „Hrálo se mi krásně. My jsme teď v takovém režimu letních festivalů, takže hrajeme hodně venku, a najednou jsme hráli uvnitř. Byla to příjemná změna a lidé přišli, zpívali, tleskali, tančili, tak jsme spokojení,“ komentovala.

Slavonice si zpěvačka podle svých slov oblíbila už před časem. „To je nádherné místo, už jsem tu párkrát byla, a opět mi učarovalo. To člověk nezapomene a rád se vrací, o to víc, že jsme se mohli vrátit s hudbou. Jsme velmi vděční a atmosféra tady je skvělá, lidem tu kouká z očí, že vědí, proč tu jsou,“ dodala.

Před koncertem Anety Langerová se promítal film 8 hlav šílenství, ve kterém si zahrála. „Zanechalo to ve mně silnou vzpomínku na úplně jiný svět, který jsem neznala a možná už ani v životě nepoznám. Byla to velmi výjimečná příležitost, jak si něco podobného zkusit a jak se díky roli přiblížit k někomu, koho už nemůžu potkat,“ vzpomínala.

Rozporuplný šéf kontrarozvědky. Film Toman nabídl velkou hereckou příležitost Jiřímu Macháčkovi

Návštěvníci Slavonice Festu měli jako první možnost vidět nový český film Toman. Na snímku představitel hlavní role Jiří Macháček a režisér Ondřej Trojan

První diváci viděli nový film režiséra Ondřeje Trojana s názvem Toman. Na filmovém a hudebním festivalu v jihočeských Slavonicích ho autor uvedl v exkluzivní předpremiéře.

8 hlav šílenství je netradiční životopisný film o ruské básnířce Anně Barkovové. „Velmi mě oslovil příběh. Vstoupila jsem do toho ze dvou důvodů, jedním byl přístup režisérky Marty Novákové a druhým příběh Anny, úžasné básnířky, která si za svůj život velmi vytrpěla za to, že měla vlastní názor a nechtěla ustoupit, i když to bylo drtící,“ řekla Aneta Langerová.

Menší hudební scénou na Slavonice Festu je Stodola Maříž. Program pro ni připravuje Lenka Nová, která také sama vystoupila s Petrem Maláskem. Při výběru interpretů se podle ní organizátoři zatím nechtějí moc opakovat.

„Pořád se snažíme vybírat srdcem a Ondřej Trojan velice dbá na to, aby to celkově dávalo smysl, aby se kapely v jeden den doplňovaly, nebo naopak byly rozdílné. Já vždycky hledám srdcaře, lidi, kteří něco sdělují skrz písničky, musí mě to nějak zasahovat,“ doplnila Lenka Nová.

Ohlédnutí za hudebním programem Slavonice Festu přinesl kulturní magazín Kavárna. Dále v pořadu editor Deníku Luboš Dvořák upozorňuje na mladé nadějné filmové režiséry a Pavla Kuchtová přidává pozvánku na Mezinárodní folklórní festival v Písku.

Spustit audio

Související