Skřítek Zavřiočko může plnit také milostná přání a úchvatný výstup po Točitých schodech

14. červenec 2023

S jistou uvolňující nadsázkou tentokrát začneme, a také v jiném žánru, avšak v jasné přízni ke swingu i dixielandu. Antonín Hájek otextoval country-popovou písničku autora Dona Wilsona Good Ol' Girl, nebo také Girls, v níž se nostalgicky zpívá o staré dobré holce, džínách a pivu, ovšem o swingu, natož dixielandu, nepadne ani slovo. Ale v písničce Plavců čili Rangers jde právě o tuto muziku.

Antonín Hájek, Plavci, Taneční orchestr Československého rozhlasu s dirigentem Vladimírem Popelkou, to jsou aktéři nahrávky songu Mám rád swing.

Také otevíráme první letní okénko s ženskými a mužskými vokálními sestavami, známějšími i víceméně zapomenutými skupinami, které měly co společného se swingem, potažmo jazzem. A pro dnešek jsme vybrali ženskou, nebo spíše dívčí, formaci, která patří, řekněme, do té první skupiny a jejíž vztah ke swingu byla takový námluvný.

Ta skupina, od níž vám zahrajeme několik a cappella songů, si dala název Chordettes. Tento název je odvozen od slůvka „chord“, což značí akord, souzvuk. Chordettes měly řadu hitů. Jedním z těch nejznámějších je Mr. Sandman. V jejím názvu se skrývá postavička z anglosaských pohádek, skřítek Zavřiočko, který hází dětem písek do očí, aby je pálily a pak konečně usnuly.

Čtěte také

V písničce, která si půvab udržela jistě do současnosti, má však pohádkový skřítek Sandman splnit dívčí milostná přání. V Čechách ji ve zpětně dohledné době natočily třeba mužská vokální čtveřice The Swings nebo ženská skupina Totál Vokál.

Jazzovým hitem let šedesátých let byly Točité schody, The Sidewinder, autora, fenomenálního trumpetisty Lee Morgana, rodáka z Filadelfie. Pozoruhodná skladba ve středním tempu dominuje stejnojmennému albu z roku 1964.

Morganova cesta životem došla bohužel také k předčasnému, zlému a naprosto zbytečnému konci, podobně jako v případě Charlieho Parkera. Bylo mu necelých čtyřiatřicet let, když byl zastřelen v zápalu hádky v jednom newyorském jazzovém klubu. Slavnou nahrávku trumpetisty Lee Morgana The Sidewinder si můžete v půlhodinové náladě swingu, potažmo jazzu poslechnout.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související