Sklizeň kukuřice prodražuje větší spotřeba nafty. Pole jsou podmáčená, technika se obtížně pohybuje

22. září 2022 08:22

Sklizeň kukuřice na jihu Čech komplikují časté deště. Technika se na podmáčených polích obtížně pohybuje. V některých oblastech poničily úrodu kroupy. Většina zemědělců si ale letošní úrodu kukuřice pochvaluje.

„Teď vidíte, jak nám tam zrovna zapadl traktor. Snaží se nějak vyjet. Jestli se mu to nepovede, budeme muset přijet s dalším traktorem, aby ho vytáhnul,“ sleduje sklizeň kukuřice předseda zemědělského obchodního družstva Sedlec na Českobudějovicku Milan Pešek.

„Potřebovali bychom, aby už tolik nepršelo. Vody už spadlo hodně, teď se nám zvyšují náklady na dopravu a odvoz řezanky z pole a můžou nastat ještě větší problémy, že bude vyšší poruchovost,“ dodává.

Po silnici mezitím projíždí traktor se smetákem. I to patří k letošní sklizni kukuřice. „Máme auta z pole znečištěná a koly to vytahujeme na silnice. Cestu pak tedy musíme uklidit. Je to silnice třetí třídy, tak aby se nestala nějaká dopravní nehoda,“ vysvětluje Milan Pešek.

Zemědělci už nemohli čekat na dny, kdy bude lepší počasí. „Kukuřice už má vyšší sušinu. Teď, jak začaly ty deště, se to malinko zarazilo, ale vidíme i na listech, že už jsou suché. Pak se tam namnoží plísně, a to je také špatně,“ potvrzuje předseda družstva Sedlec.

Čtěte také

Úroda kukuřice je ale letos dobrá. „Hodnotím to jako lepší průměr. Kukuřice měla teplo i vláhu, je to vidět i na těch porostech. Je tři metry vysoká, i palice jsou opravdu pěkné,“ popisuje Milan Pešek.

Úrodu kukuřice si pochvalují nejenom zemědělci na Českobudějovicku, ale také na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Horší výnosy mají pěstitelé na Strakonicku.

„Tam, kde bylo větší sucho, zaznamenáváme sice velký objem zelené hmoty, ale méně zrna. Palice zasychaly a mají zrno nerovnoměrně zralé. Také máme bohužel hlášení z některých podniků na Strakonicku, že velkou část úrody rozbily kroupy těsně před sklizní. V lokalitách, kde bylo vláhy dostatek, je ale sklizeň slušná, výnosy 40 až 50 tun z hektaru,“ uvádí ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

I přesto, že v době sklizně nejsou ideální podmínky, zemědělci sklidí kukuřici o dva týdny dřív. Tato plodina měla totiž ideální podmínky v době růstu, dozrála proto už na začátku září.

Související