Sestry pomohly zachránit životy při hromadné nehodě. Teď získaly ocenění

20. červen 2018 09:54

Titul Gentleman silnic získaly sestry Petra, Martina a Markéta z Římova. Letos v lednu pomáhaly zachraňovat lidské životy u hromadné dopravní nehody u Hubenova na Českokrumlovsku.

V pěti havarovaných autech bylo osm lidí. Tři mladé ženy u nich byly jako první.

„Před námi se rozlítla auta, ségra začala brzdit.“ „Bylo to strašně rychlé, ani nevím, na co jsem zareagovala. Zastavili jsme za posledním nabouraným autem, akorát jsme dobrzdili a viděli, jak všechno letí do vzduchu, tu hlavní ránu si ani nepamatujeme,“ vzpomínají na osudné ráno sestry Prokešovy.

Nescházelo mnoho a samy se staly účastníky hromadné dopravní nehody. Tu při předjíždění zavinil cizinec, který jel od rakouských hranic směrem do vnitrozemí. Sám riskantní manévr zaplatil životem.

„Všechny jsme vylétly z auta. Já volala sanitku, sestry běžely k těm autům,“ dodává Markéta Prokešová.

„V prvním autě byl pán v pořádku, ale měl zablokované dveře. Pak jsem běžela dál, tam jsem poznala, že pán nežije, tak jsem pokračovala k třetímu autu, kde byl pán chvilku v bezvědomí,“ popisuje Petra Prokešová.

Sestry svou rychlou pomocí pravděpodobně zachránily i jednoho z dalších těžce zraněných mužů. Vzájemná domluva byla rychlá, jednání zcela intuitivní. „V tu chvíli si to ani neuvědomíte, to prostě běžíte a je to strašně rychlé, já jsem nad tím vůbec nepřemýšlela,“ říká Martina Prokešová.

„Bylo to strašně nepříjemné a doufám, že nikdy už nic podobného nezažiju,“ přeje si Petra Prokešová, která čtyři dny před dopravní nehodou u Hubenova složila závěrečné zkoušky z poskytování první zdravotní pomoci. Netušila, jak brzy se jí nové znalosti budou hodit.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související