Semaforských Devatenáct tváří jazzu, Viklický hraje Šlitra a Suchého a také odchod swingové legendy ve 104 letech

2. prosinec 2022

„Říká se, že se nemá měnit staré za nové. Ale zjistila jsem, že to tak nikdy nepůjde.“ To zpívala ve swingovém standardu There'll Be Some Changes Made kdysi známá swingová zpěvačka Louise Tobin, která 26. listopadu 2022 zemřela v opravdu úctyhodném věku 104 let.

Louise Tobin, rodačka z texaského Aubrey zpívala s orchestrem na pódiu už ve dvanácti letech a o čtyři roky později si vzala za manžela tenkrát devatenáctiletého, později proslaveného trumpetistu a kapelníka Harryho Jamese, s nímž měla dva syny a žila s ním zhruba osm let.

S Harrym Jamesem Louise Tobin také zpívala, ale velmi důležité bylo to, že se pak na jedno doporučení dostala k Bennymu Goodmanovi, s nímž pořídila už na konci třicátých let skvělé nahrávky. Největší úspěch měla v roce 1941 skladba There'll Be Some Changes Made, Něco se změní, kterou jako první natočila Ethel Waters. Ale my vám pošleme éterem právě verzi Louise Tobin s orchestrem Bennyho Goodmana.

Čtěte také

Po válce byl postupem času její melodický hlas z velké části zapomenut. Jako úspěšný comeback se ukázalo vystoupení Louise Tobin na jazzovém festivalu v Newportu, kde potkala klarinetistu a kapelníka Peanutse Hucka, s nímž se spojila jako zpěvačka a jako manželka. A natočila s ním třeba krásnou Gershwinovu baladu The Man I Love, Muž, kterého miluji.

První část adventní swingové a jazzové nálady je semaforská. Jednak upozorníme, že na konci listopadu měla v Semaforu premiéru nová hra Jiřího Suchého se slibným názvem Devatenáct tváří jazzu, která by měla nabídnout humor, improvizací a stylizaci a hlavně swing a jazz. S Jitkou Molavcovou, Jiřím Suchým, vokálním triem, Big Bandem Semafor a také hostujícím Jihočechem Jakubem Šafrem.

A v této pěkné souvislosti také předvedeme, jak slavný jazzový pianista Emil Viklický hraje a vlastně i zpívá písničky Šlitra a Suchého.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související