Salesiánský kostel v Budějovicích spravuje jmenovec slavného genetika, kterému všichni říkají Jožka

23. červenec 2022

Josef Mendel má nejen stejné příjmení jako zakladatel moderní genetiky, ale narodil se v Brně jako on a je rovněž knězem jako on. Dnes žije a působí v Českých Budějovicích, ve čtvrti Čtyři Dvory.

Tady má na starosti kostel svatého Vojtěcha, který původně měl být kostelem v areálu františkánského kláštera, z jehož vybudování ale nakonec sešlo.

„Na přelomu 19. a 20. století, kdy byla obec Čtyři Dvory již poměrně veliká, si místní lidé začali uvědomovat potřebu vlastního kostela. V roce 1934 se definitivně rozhodli pro výstavbu. Postupně přes malou kapli svatého Vojtěcha vedla cesta až k tomuto velkému kostelu svatého Vojtěcha v této lokalitě,“ připomíná Josef Mendel.

Čtěte také

U zrodu kostela na levém břehu Vltavy byl podle jeho slov mimo jiné biskup Šimon Bárta nebo místní českobudějovický mecenáš Vojtěch Lanna. „Jeden z největších, kdo se o to zasloužil, byl papežský prelát a profesor teologie Antonín Melka, který velmi horoval pro tu stavbu a i se velice aktivně do stavby zapojoval,“ dodává Josef Mendel.

Kostel svatého Vojtěcha je střediskem salesiánské farnosti. Mezi její důležité členy patří právě Josef Mendel, kterému všichni říkají prostě Jožka. V rozhovoru pro cyklus Jihočeši mluvil o práci s dětmi, o plánech na prázdniny, ale hlavně rekonstrukci kostela, která počítá s původními návrhy architekta Jaroslava Čermáka i novými prvky.

Rozhovor s Josefem Mendelem o životě v salesiánské farnosti a kostele svatého Vojtěcha si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.