Rybníky zarůstají travou. Může za to sucho a úbytek vody, který rybám neprospívá

14. září 2019 14:52

V některých rybnících u Blatné na Strakonicku chybí víc než metr vody. Takový úbytek rybáři nepamatují. Rybníky zarůstají kvůli suchu travou a ryby mají ve stísněných podmínkách menší přírůstky, což se odrazí i na letošní produkci.

„Schází zhruba metr a půl vody. Na celou plochu toho rybníka je to zhruba třetina, takže když máte rybník o rozloze šedesát hektarů, tak je to poměrně velká část bez vody,“ říká na břehu třetího největšího rybníka společnosti Blatenská ryba zootechnik David Hlaváč.

Nedostatek vody rozhodně rybám neprospívá. „Ty ryby jsou zahuštěné a není tam takový přírůstek, jaký bychom očekávali. Bude to mít vliv i na celkovou produkci toho rybníka,“ dodává David Hlaváč.

Čtěte také

Voda chybí i na ostatních rybnících na Blatensku. To podle jednatele společnosti Blatenská ryba Jiřího Bláhy způsobuje komplikace v hospodaření. „Málo vody je i na dalších deseti až patnácti velkých rybnících a samozřejmě se to projevuje i jinde. Přestože přes léto nějaké srážky byly, do rybníků to nic nepřineslo. Přirozeným odparem se z každého rybníka odpařilo třicet až padesát centimetrů vody z vodního sloupce,“ doplňuje.

Problém se dotkl také rybníka, který slouží jako zásobárna vody pro sádky. „Pokud bychom ho vypustili, tak bychom nemohli sádkovat, tak jsme přikročili k opatření, že rybník nad sádkami nebudeme lovit a ten výrobní cyklus posuneme o jeden rok,“ říká Jiří Bláha.

Tím, že blatenští rybáři letos nesloví Velkorojický rybník, přijdou zhruba o 80 tun ryb. To pro ně znamená škodu téměř tři a půl milionu korun.

Spustit audio

Související