Řízné pochody i lidovky zněly areálem budějovické nemocnice. Hudebníci poděkovali záchranářům

10. červen 2020 10:17

Slzy dojetí i úsměv na tváři vykouzlil koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky v českobudějovické nemocnici. Řízné pochody i lidové písničky se rozléhaly v malém parku uprostřed areálu.

Muzikanti tak poděkovali zdravotníkům, záchranářům i policistům za jejich nasazení při boji s koronavirem. Řídil je dirigent Jiří Kubík. „Já si myslím, že to je užitečná myšlenka zahrát kolegům, kteří se museli nějak obětovat. Je to dobrá věc, a děláme to tím pádem rádi,“ komentoval.

Pro hudebníky to znamená také příležitost po dlouhé pauze si společně zase zahrát. „My jsme se dva měsíce vůbec nesměli sejít v práci, takže teď se scházíme alespoň na těchto akcích a začali jsme fungovat,“ potvrzuje dirigent.

„Všichni byli pochopitelně nedočkaví, až si zase budou moci spolu zamuzicírovat, a konečně je to tady, takže je v tom určitá dávka nadšení a takového očekávání a pohody,“ doplnil manažer orchestru Pavel Palán.

Úsměv měl ve tváři i předseda představenstva českobudějovické nemocnice Michal Šnorek. „Koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky je pro nás mimořádně důležitý, protože se jedná o poděkování našim zdravotníkům. Já pevně věřím a doufám, že bude pomyslnou tečkou za tím uplynulým obdobím,“ vysvětlil.

„Když jsme se dívali na tváře těch lidí, kteří tu stáli, ať to byli zdravotníci nebo pacienti, tak v nich byl vidět optimismus. To je podle mého to největší poslání po období takového utlumení a strachu, to je ta tečka,“ dodala hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Bylo vidět, že zdravotníci mají opravdu radost, usmívali se a mnozí si zpívali společně s muzikanty. „Bylo to moc milé a děkujeme. Bylo to pěkné oživení,“ chválili. Hudba Hradní stráže a Policie České republiky zahraje tento týden ještě ve Zlíně, na Kladně a v Ostravě.

Související