Putimská kronika skrývá krásné ilustrace. Dnes už ale kronikářka píše na počítači a využívá fotografie

9. listopad 2019

Spisovatelkou, nakladatelkou a také kronikářkou obce Putim na Písecku je Jaroslava Pixová. „Nikdy jsem si nemyslela, že budu psát, ale vždycky jsem se zajímala o historii, dělala rodokmeny a snažila se co nejvíc dozvědět, tak to padlo na mě, když se hledal nový kronikář,“ říká.

Putim má bohatý archiv kronik. „Máme farní kroniku, která se psala od 18. století, nejdřív latinsky, potom německy a až pak česky. Potom máme školní kroniku psanou od roku 1887 a ještě hasičskou od roku 1907,“ vyjmenovává.

Ve všech je podle Jaroslavy Pixové věnovaný prostor i dění v obci. Navíc se o historii Putimi dochovala ještě jedna kniha. „Napsal ji učitel Josef Koch a zabývá se v ní každým domem. Když se pak za druhé světové války nesmělo psát a kroniky byly zapečetěné, tuhle knihu u sebe uschoval místní rodák profesor Adámek a ještě ji obohatil,“ vysvětluje.

Klasická obecní kronika se v Putimi píše od roku 1915, tedy o pár let déle, než její vedení nařídil zákon nově vzniklé republiky. Do poloviny 20. století události zapisovali převážně učitelé, pak lidé nejrůznějších profesí.

Čtěte také

Jaroslava Pixová kroniku převzala v roce 2000. K historii obce měla vždy blízko, z Putimi pochází a dokonce dodnes žije v rodném domě naproti Kamennému mostu. Místním rodákem je také její manžel.

Předchozí kronikářka nastavila Jaroslavě Pixové podle jejích slov laťku velmi vysoko. „Její manžel krásně maloval, takže to ilustroval a ona tam navíc psala svoje vzpomínky. Když jsem potom začala psát já, snažila jsem se tomu nějak dostát, takže jsem vždycky žádala svého syna, aby mi něco namaloval, ale jemu se moc nechtělo. Potom se toho ujala moje kamarádka,“ vysvětluje.

„Když jsme potom dopsali celou tu knihu, tak jsme se s panem starostou domluvili, že dál kroniku povedu elektronicky a budeme ji tisknout. Takto tam můžeme dávat k fotografie, kvůli kterým jsme stejně měli ještě dokumentační přílohu,“ dodává.

Spustit audio

Související