Pro ženy, které trápí inkontinence, je tu nové řešení – gel. Jako první v kraji ho nabízí písecká nemocnice

16. září 2019

Situace, kdy dámy nestihnou doběhnout na „dámy“, jsou velmi nepříjemné a týkají se asi 40 procent žen. Mají ale nové řešení. Je jím zavedení speciálního gelu.

Podle urogynekologa Michala Turka, primáře gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Písek, je gel vhodný hlavně pro ženy, které trpí takzvanou stresovou inkontinencí. Ta nesouvisí se stresem duševním, ale s tím, že při námaze a nitrobřišním tlaku, třeba při kýchnutí, zakašlání, smíchu, tanci, poskocích a podobně, dojde k úniku moči.

„Gel zúží průsvit močové trubice a moč neuniká. Je ideální pro ženy, které mají ochablou močovou trubici a jimž jsme až doposud neměli téměř co nabídnout. Hodí se také pro maminky, které ještě plánují těhotenství,“ vysvětluje Michal Turek.

Zákrok je jednoduchý

Gel se zavádí na tři zvolená místa kolem močové trubice, nasaje vodu a zmáčkne trubici tak, že potom lépe drží napětí a zabraňuje úniku moči. „Vpich se provádí dlouhou jehlou. Může se využít jen lokální anestezie, a tak je zavedení gelu vhodné i pro ženy, které by nemohly podstoupit výkon s narkózou,“ popisuje lékař.

Možná i vás napadla otázka, zda se nemůže stát, že kvůli tlaku gelu na močovou trubici si žena neuleví, ani kdyby chtěla. „Patří to ke komplikacím, které mohou nastat, setkáváme se s nimi ale velmi zřídka,“ odpovídá urogynekolog.

Slipy a nedostatek sexu rakovinu prostaty nezpůsobují. Větší vliv má genetika

Trenýrky, slipy, spodní prádlo, penis, rakovina prostaty

V trenýrkách vyjdou ve středu 12. září od písecké nemocnice účastníci pochodu Za zdravé chlapy. Od 16 hodin ho pořádá urolog Jiří Ladman. Ve městě chystá několik zastávek, na kterých si budou lékaři a sestry povídat s kolemjdoucími o problémech souvisejících s „chlapskou výbavou.“

Gel v těle nemigruje, nevstřebává se, ani nezpůsobuje alergické reakce. Na druhou stranu zhruba po dvou až třech letech může dojít ke snížení jeho účinnosti. V takovém případě se podle Michala Turka prostě trocha gelu přidá.

Výhodou zákroku je jeho jednoduchost. „Aplikace gelu nevyžaduje víc než jednodenní návštěvu nemocnice, obvykle ještě ten den jde žena domů. Nepotřebuje žádné doléčení, účinek je okamžitý a paní je hned spokojena,“ říká lékař.

Nová metoda se provádí na odborných pracovištích v České republice teprve krátce. V jižních Čechách je prvním takovým místem písecká nemocnice.

Únik moči je pro ženy zdravotním i společenským problémem. Proto by neměly odkládat chvíli, kdy se svěří svému lékaři. „Když se našich pacientek po operaci ptáme, jak se jim daří, často odpovídají, dobře, ale měla jsem jít dřív,“ uzavírá Michal Turek.

Spustit audio

Související