Pro třetí dávku vakcíny proti covidu už mohou lidé od 18 let. V Písku, Strakonicích a Prachaticích je zájem velký

12. leden 2022 11:40

Více než půl milionu lidí v celém Česku se od Nového roku nechalo naočkovat třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. Od minulého týdne se rezervační systém otevřel i pro lidi ve věku od 18 do 30 let.

Pro posilující dávku vakcíny přišla v Táboře například šestadvacetiletá Gabriela. Chce chránit sebe i okolí a zároveň jí vakcinace zjednoduší život. „Je to hlavně kvůli cestování, abych mohla jet do zahraničí, pak také v práci je to jednodušší,“ řekla.

V očkovacím centru táborské nemocnice denně zdravotníci aplikují vakcínu téměř devíti stovkám lidí. Podle náměstkyně ředitele nemocnice Jany Burdové si zatím pro třetí posilující dávku přišlo asi sto lidí ve věku od 18 do 30 let. „Domnívali jsme se, že v kategorii osmnáct plus bude zájem vyšší. Aktuálně převažují lidé ve věku od třiceti do padesáti let,“ popsala.

Čtěte také

Podobná situace jako v Táboře je i v očkovacích centrech v Českých Budějovicích nebo Českém Krumlově.

Naopak velký zájem o očkování v kategorii 18+ mají lidé ve Strakonicích. „Zájem je velký, každý den jsme přijali objednávky od několika set osob a další nával očekáváme ještě v týdnech do konce ledna, kdy budou narůstat další počty osob s nárokem na očkování po pěti měsících od druhé dávky,“ potvrdila mluvčí Jihočeských nemocnic Kateřina Koželuhová.

A velký zájem hlásí i očkovací centra nemocnic v Prachaticích nebo Písku, kde během dvanáctihodinové směny zvládnou naočkovat až 1200 lidí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související