Prachatické muzeum snížilo vstupné na polovinu a připravuje výstavu secesní módy

6. červen 2020 10:27

Do prachatického muzea se návštěvníci po koronavirové pauze můžou podívat za polovinu vstupného. V budoucnu budou mít někteří vstup dokonce zadarmo. To už možná spatří novou výstavu secesní módy.

Zatím se mohou projít Zlatou stezkou. Oblíbená stálá expozice má i venkovní část. „Ve dvorku našeho muzea vidíme rozbujelou vegetaci, která evokuje tu cestu Šumavou,“ ukazuje ředitel Petr Berkovský.

Venkovní část stálé expozice Zlatá stezka v muzeu v Prachaticích

Po koronavirové pauze je muzeum od června otevřené i v pondělí. Protože návštěvníkům nabízí jen stálé expozice, vstup mají za polovinu. V budoucnu to díky dohodě s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu a hotely bude pro některé dokonce zadarmo. „Ten, kdo si zaplatí v registrované síti hotelů dvě noci, dostane bonus do kulturních institucí. V našem případě vstupné zadarmo,“ vysvětluje Petr Berkovský.

Návštěvníci tak možná bezplatně shlédnou novou výstavu secesní módy. Předměty na ní připravuje Petra Richterová. „Textilie, různé živůtky, šaty, drobné předměty jako kloboukové jehlice,“ vyjmenovává.

Ve dvou místnostech budou secesní předměty k vidění asi na čtyřiceti krejčovských pannách. „Perličkou je, že současné krejčovské panny mají úplně jiné proporce, takže jsme pořídili i historické,“ říká ředitel. Nová výstava má být přístupná zhruba za měsíc.

Pohled do minulosti nabízí i stálá expozice s názvem Muzeum. Ukazuje, jak by to v muzeu vypadalo před sto lety. „Portréty, obrazy, busty, zbraně, oblečení, všechno na jedné kopici, možná trochu nepřehledně, ale o to zajímavěji,“ dodává Petr Berkovský.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související