Poslechněte si, jak Devítka s Jindřiškou a Honzou Brožovými U Tří lvů pojala hit Dire Straits Romeo a Julie

Zcela naplněné auditorium studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice prožilo na začátku loňského října velmi vydařený Jihočeský folkový večer, tedy dvojkoncert dvou známých a oblíbených folkových skupin DRC a Devítka, které mají společné třeba to, že jejich páteř tvoří manželské dvojice.

Nejprve vystoupila kapela DRC v čele s Hankou a Honzou Švejkarovými a sestřih z tohoto vystoupení jsme vám v tomto pořadu Koncertní ozvěny docela nedávno nabídli k poslechu.

A pak už patřil rozhlasový studiový sál Devítce, tedy skupině vzniklé už v roce 1992. Kapelník, zpěvák a kytarista Honza a zpěvačka a hráčka na džembe Jindřiška Brožovi souběžně řadu let působili v kapele Žalman & spol.

Pojivé vokály a folk-rockový charakter jsou typické též pro současnou Devítku, opírající se nadále o autorskou tvorbu Honzy Brože, kterou najdeme na dosavadních dvanácti albech, přičemž to poslední Štístko vyšlo před čtyřmi roky.

Devítku na čtveřici doplnili v sále U Tří lvů ještě baskytarista Honza Klupka a kytarista Honza Brabec. Z koncertu Devítky vyjmeme například osobité slovesné zpracování hitu kapelu Dire Straits a Marka Knopflera Romeo and Juliet, ale také další působivé skladby jako Taťána, Stárnoucí muž nebo Ušmudlaná.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související