9 přírodních alternativ viagry. Může vám pomoci ženšen, zelený čaj i cvičení

Hledání bezpečného prostředku na potíže s erekcí není marnivostí, ani důvodem ke vtipům. Nejde totiž o triviální záležitost. V sázce je rozvoj poruchy cévní výstelky, což je známá předzvěst srdečně-cévní nemoci.

Erektilní dysfukce může být často signálem toho, že s oběhovou soustavou není něco v pořádku, a měla by také být vzhledem k pozdějším známým komplikacím důvodem k návštěvě lékaře.

Pokud pomineme urážku mužského ega, když věci nejdou tak, jak by měly, problémy s erekcí ohrožují samotné lidské vztahy. V případě potíží se sexualitou totiž nabývají na důležitosti až z 90 procent, zatímco pokud potíže nejsou, v celkové spokojenosti a úspěšnosti vztahu hrají roli pouze asi z 10 procent.

Muži ve věku kolem 35 až 45 let se často potýkají s prvními příznaky andropauzy, mužské obdoby menopauzy, protože hladiny klíčových „erotických“ hormonů, jako je testosteron a lidský růstový faktor, se začínají snižovat.

Farmaceutický průmysl přišel s efektivním řešením v podobě takzvané modré pilulky. Problémem ale je, že se u těchto léků objevují vážné vedlejší účinky. Proto máme dost důvodů, proč hledat přírodní alternativu.

Přírodní léky na potíže s erekcí

1. L-Arginine
Tato aminokyselina je jedničkou na seznamu. Je obzvláště důležitá v době stresu nebo traumatu, protože tehdy ji organismus nedokáže sám produkovat v dostatečném množství. Pokud artérie podléhají poruše cévní výstelky a nejsou schopny se rozšiřovat v dostatečné míře, přídavek dodatečného l-argininu může tento stav zlepšit. Existuje přinejmenším šest studií, které potvrzují jeho roli v řešení erektilní dysfunkce.

2. Pyknogenol
Jedná se o patentovaný přípravek, který se vyrábí z kůry přímořské francouzské borovice. Jeho příznivé účinky jsou široké a může pomáhat u více než 80 různých potíží. U erektilní dysfunkce přispívá tato látka k rozšíření vlivů l-argininu, takže ho skvěle doplňuje.

Ženšen

3. Ženšen
Úžasná asijská rostlina užívaná po tisíce let na zvýšení odolnosti a dlouhověkosti. Jeho schopnosti zlepšovat náš celkový zdravotní stav jsou mimořádné, má i výrazné protinádorové účinky. Studie, které potvrdily pozitivní vliv ženšenu na erektilní dysfunkce, byly provedeny na červeném ženšenu.

4. Maka
Jihoamerické hlízy maky jsou pro domorodé obyvatele potravinou i léčivem. Maka obecně podporuje libido, ale také výrazně umocňuje plodnost, a to jak u mužů, tak u žen. Velmi pozitivní roli v podpoře sexuálních funkcí může hrát u dospělých s mírnějšími projevy erektilní dysfunkce.

5. Šafrán
Svaté a ceněné koření známé z arabské i středomořské kuchyně je v případě erektilní dysfunkce dalším spojencem. Dávka, která významně ovlivnila sexuální funkce, se při výzkumech pohybovala kolem 200 mg šafránu denně. Zvýšila četnost a trvání erekce, a to již po pouhých deseti dnech užívání.

Nepodceňujte sílu čaje. Snižuje riziko rakoviny i nemocí srdce a zpomaluje stárnutí

Čaj

Podle legendy byl čaj objeven náhodně 2700 let před naším letopočtem za vlády čínského císaře Šen Hunga. Když císař odpočíval ve stínu stromu, sluha ohříval poblíž vodu a vítr zavál několik lístků z blízkého čajovníku do nádoby s vroucí vodou. Netrpělivý císař začal srkat vodu a byl potěšen příjemnou chutí.

6. Zelený čaj
Zelený čaj pomáhá hlavně tím, že snižuje aterosklerotickou progresi nemoci, tedy snižuje ztučnění artérií, což se následně projevuje jak ve zlepšení erektilní dysfunkce, tak ve zlepšení kardiovaskulárního zdraví.

7. Cvičení
Jeden z nejlepších způsobů, jak zlepšit vzhled těla, zvýšit sebevědomí a rovněž podpořit sexuální vitalitu. Fyzická neaktivita totiž přispívá k rozvoji erektilní dysfunkce.

8. Smysl pro humor
Negativní postoj k životu umocňuje rozvoj nemocnosti a zároveň je nepřítelem sexuality. V roce 2008 byli sledováni pacienti, kteří se dívali na humorné filmy. To podporovalo zlepšení erektilní dysfunkce, i když se jednalo spíše o krátkodobé řešení. Smysl pro humor, lehkost a hravost k sexualitě patří.

9. Exotické rostliny tribulis, yohimbe a tongkat ali
Všechny působí podpůrně při sexuálních potížích, proto se často přidávají do doplňků stravy. Tribulis je mocná bylina podporující libido mužů i žen a zlepšující stavy erektilní dysfunkce. V případě yohimbe můžeme hovořit o africké viagře, která funguje dobře zvláště v kombinaci s l-argininem, ovšem nedoporučuje se v případě vysokého tlaku, ostatně stejně jako klasická viagra. Tongkat ali je antimalarikum, antidiabetikum, má antimikrobiální a afrodiziakální účinky, které podporují sexuální výkonnost.

Čemu se naopak vyhnout?

Riziko přinášejí statiny a antidepresiva. Tyto dva druhy často nadužívaných léků jsou nepříteli sexuálních funkcí. Pokud zvažujete jejich užívání, pak byste měli počítat s podstatnými vedlejšími účinky.

Statiny redukují testosteron i libido a jejich užívání samo o sobě může vést k sekundární erektilní dysfunkci. U antidepresiv bychom takový účinek asi nečekali, přesto jsou léky jako prozac a paxil spojovány se sexuálními dysfunkcemi u více než 95 procent žen a 97 procent mužů.

Nezbývá, než u mírnějších forem depresí hledat přírodní alternativy. Mezi nejdostupnější nyní na jaře patří slunce.

Spustit audio

Související