Politickou satiru vymýšlí TMBK denně, někdy v kolážích skryje i soukromý vtípek

21. květen 2018

Galerie Českého rozhlasu České Budějovice představuje koláže designéra Tomáš Břínka vystupujícího pod přezdívkou TMBK. Politickou satiru bez obalu můžete zhlédnout do 30. května. 

Tomáš Břínek (TMBK) patří mezi nejvlivnější lidi na českém Facebooku. Jeho stránku, kde pravidelně zveřejňuje nové grafiky, sleduje téměř 80 tisíc lidí a jeho výtvory si oblíbil i Jan Kraus ve své televizní show.

Tomáš Břínek říká, že vytvoří pět i více koláží denně. „Já furt visím na internetu, tak sbírám informace, co se děje kolem. Když se nic neděje, tak si to musím vycucat z prstu, což znamená, že projíždím internet a přemýšlím, co bych tak spojil a co bych udělal,“ vysvětluje.

Čtěte takéRozhlasová scéna Budějovického Majálesu nabízí setkání s osobnostmi, přednášky a besedy

Některým kolážím věnuje hodně času. „Některé zaberou třeba pět hodin, protože to skládám vrstvu po vrstvě. Někdy tam přidávám věci, o kterých nikdo neví, třeba prst Adolfa Hitlera, o kterém nikdo neví, že to je prst Adolfa Hitlera. To jsou takové soukromé vtípky. Jak to člověk dělá pořád, tak se musí nějak bavit,“ říká.

Výstava koláží Tomáše Břínka v budově Českého rozhlasu České Budějovice je součástí programu Budějovického majálesu. Autor ji sám zahájil komentovanou prohlídkou, která přilákala řadu zájemců.

Výstava koláží Tomáše Břínka, který vystupuje pod přezdívkou TMBK, v budově Českého rozhlasu České Budějovice

Výstava koláží Tomáše Břínka, který vystupuje pod přezdívkou TMBK, v budově Českého rozhlasu České Budějovice

Výstavu svých koláží zahájil Tomáš Břínek komentovanou prohlídkou, která přilákala řadu lidí
autoři: Lucie Husárová , Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.