Pod zámkem Hluboká je dvoukilometrová síť podzemních chodeb, památkáři ji teď zkoumají

2. květen 2020 10:45

Spletitý systém podzemních chodeb zámku v Hluboké nad Vltavou mapují památkáři. Jejich cílem je ho nejdřív poznat a potom postupně obnovit. Stovky let staré cesty pod povrchem země totiž dlouho nikdo neopravoval. 

V chodbě se drží voda. „Voda se nám dostávala mimo chodby do sutí, opěrné zdi začaly ujíždět a trhaly se. Podlaha se musela celá vybrat, vyčistit, porušené dno předláždit. Všechno děláme původním stylem,“ popisuje Stanislav Řehák z firmy, která se zabývá průzkumem historických podzemních systémů.

Podle druhého pracovníka firmy Josefa Řeháka je potřeba zorientovat se v systému chodeb a poté zpracovat dokumentaci. „My potřebujeme přesně vědět, v kterých částech jsme, co máme nad sebou, abychom dokázali odhadnout problémy, které hrozí povrchu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Systém podzemních chodeb je podle něj poměrně složitý. „Je rozvinutý ve třech úrovních, což pravděpodobně odpovídá různým etapám, jak se zámek přebudovával. Chodby jsou pod celým zámkem a vybíhají i poměrně daleko mimo půdorys vlastního zámku,“ dodává.

Kastelán Martin Slaba označuje poznávání podzemí za velké dobrodružství. „Tušíme, že délka podzemních systémů se bude pohybovat kolem dvou kilometrů. Hlavním smyslem těchto prací je obnovit chodby tak, aby voda a vzduch pod zámkem proudily, jak mají, protože to je důležité pro kondici zámku, který je nad naší hlavou,“ uvádí.

Průzkum podzemních chodeb pod hlubockým zámkem bude trvat do konce roku. Potom bude následovat jejich obnova, která zabere několik let.

Spustit audio

Související