Pavel Kroneisl: Odborník je odborník

7. leden 2022

Můj táta pracoval v Motoru Jikov, což byla tenkrát továrna, která vyráběla karburátory. Protože dělal ve skupině vývoje, byla to jediná součást automobilového motoru, které dokonale rozuměl.

Netušil ovšem, jakou pastičku mu nachystali soudruzi z NDR, když vymysleli trabanta. Naši si koupili model 601 a jezdilo se po výletech. Já osobně jsem je jako puberťák snášel hrozně špatně.

Na jeden si ale vzpomínám, protože mě dost pobavil. Jezdili jsme někde kolem Kaplice a zamířili přes Velešín do Svatého Jana, kde jsme měli chalupu. Je to tam hodně do kopce, takže trabant najednou škytnul a dost.

Táta naštvaně startoval a startoval, ale nic. Na mou námitku, že baterie je pouze šestka a že ji brzo vybije, reagoval velice podrážděně. Až budu potřebovat poradit, tak se tě zeptám.

Usoudil, že chyba je určitě v karburátoru, jak jinak, tomu přece rozuměl. Sundal přední čelo masky trabanta, odpojil benzínovou hadičku, ucpal ji a na silnici rozebral karburátor doslova na prvočásti. Všechno prohlédl, profoukl trysky, ale závadu nenašel.

Chvíli dumal a najednou s překotnou rychlostí karburátor opět složil, přišrouboval na patřičnou přírubu a nasadil zpět kryt masky auta. Nasedl a tvářil se vítězně.

Já jenom zíral. A teď bude táta nejspíš čarovat. A taky jo. Naklonil se přes sedadlo spolujezdce a kolena tam sedící mamky, něco tam pod palubovkou zařídil, vrátil se zpátky za volant, zastartoval a ejhle! Trabant prdlal, jak bylo jeho zvykem.

Byl to skoro zázrak. Vysvětlení je ovšem velmi jednoduché. Trabant neměl palivoměr, ale zato měl – stejně jako tehdejší motorky – pod nádrží kohout, který bylo třeba přepnout, pokud vám došel benzín, až k rezervě.

Táta se celý profesní život pohyboval v automobilovém průmyslu, ale nějakým návodem na obsluhu trabanta se vůbec nezabýval, tudíž o kouzelném benzínovém kohoutu nic nevěděl. Budiž mu ovšem řečeno ke cti, že když se vrtal v tom karburátoru, ve kterém nebyla ani kapka benzínu, došlo mu, že něco takového v autě je.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Kanadský žertík

    Nedávno jsem v pořadu Vltavín vzpomínal na dnes už zvěčněného kolegu a kamaráda Jardu Klímu a na naše vzájemné hodně drsné žertíky. Tady je jeden z nich.

  • Pavel Kroneisl: Chvála Šumavy

    Vydali jsme se před pár dny s partou známých na výlet centrální Šumavou. Najali jsme si autobus, aby nikdo z nás nemusel řídit a všichni jsme se mohli věnovat krásám okolí.

  • Pavel Kroneisl: Kráva a svoboda

    Před mnoha lety utekla v naší vsi z velkého stáda jedna kráva. Tehdá tady hospodařily státní statky a vedení vypsalo dokonce odměnu pro toho, kdo ji chytí a přivede zpět.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.