Od klasické medicíny přešel k bylinkám. Lékař Zbyněk Mlčoch se naplno věnuje sběru a zpracování rostlin

8. červen 2021

„Používejte bylinky rostoucí mezi vašimi dveřmi a brankou. I ty nejprostší a nejobyčejnější mají svou cenu.“ S tímto tvrzením německého etnobotanika, bylinkáře a spisovatele Dietera Storla Wolfa se ztotožňuje lékař Zbyněk Mlčoch, který se od bílého pláště v nemocnici uchýlil ke sběru a zpracování léčivých rostlin.

Léčivým rostlinám se věnuje od svých 14 let, kdy objevil knihu Zdraví z boží lékárny od Marie Treben. Zároveň vystudoval medicínu a osm let pracoval v nemocnici. „Lékaři, kteří se věnují bylinkám, se dají spočítat na prstech jedné ruky,“ říká.

Zbyněk Mlčoch sběru a zpracování léčivých rostlin propadl a věnuje se mu v současnosti na plný úvazek. Vyrábí bylinné směsi, tinktury a mastičky.

V České republice roste asi 130 druhů bylin. Zimu bez nasušeného květu černého bezu a tužebníku jilmového si Zbyněk Mlčoch nedovede představit. Slouží totiž jako prevence nachlazení.

„Lepší jsou léčivé rostliny v čerstvém stavu. Sušením oxidují, takže degradují, a pokud jsou zalité vařící vodou, zničí se látky bílkovinné povahy, například enzymy,“ připomíná.

Bylinky zažívají boom

Používání léčivých rostlin se stává trendem poslední doby. Důvodů je několik. Jsou zdarma a lidé si mnohdy chtějí pomoci sami, chtějí být sami za sebe zodpovědní. Říká se, že existuje třetí cesta ke zdraví. V prvním případě jdeme k lékaři, v druhém k léčiteli a ve třetím případě vezmeme zdraví do svých rukou. I studie prokazují, že lidé, kteří aktivně přistupují ke své léčbě, mají lepší výsledky.

Mezi lékařské obory, kde se dají využít léčivé rostliny, patří především gynekologie. Podle Zbyňka Mlčocha mohou bylinky pomoci až u 95 procent gynekologických problémů, například při bolestivé, silné nebo slabé menstruaci, myomech, endometrióze nebo cystách vaječníků. Dají se používat i během těhotenství i kojení.

Čtěte také

Mnohé léčivé rostliny mají antibiotické účinky. Lichořeřišnice pomáhá při chronických zánětech močových cest, navíc skvěle funguje i zevně na opary. Populární je kořen pelargonie sidonské, která má silné antibiotické, antivirotické i antibakteriální účinky, pomáhá i dětem při zánětu průdušek a silném nachlazení.

Lékař Zbyněk Mlčoch připomíná třeba i tužebník jilmový, mokřadní rostlinu, která roste často u potoků a rybníků. Její pyl je antibiotický a mohou se jím zasypávat mokvavá ložiska. Při zánětech dýchacích cest a trávicího systému se zase vyplatí sáhnout po česneku.

„Léčivé rostliny si suším na své půdě na sušicí síti. Má osm pater, průměr devadesát centimetrů. Pokud je vlhko nebo nevhodná teplota na půdě, přichází na řadu sušička, horkovzdušná trouba nebo radiátory,“ vypráví Zbyněk Mlčoch.

Nejideálnějším způsobem zpracování a uchování bylin je ale podle něj tinktura. Druhé v pořadí je zamražení a až poté sušení, sirupy a podobně. Sušené léčivé rostliny vydrží totiž jeden až dva roky, tinktura i sedm let.

Celý rozhovor se Zbyňkem Mlčochem o bylinkách si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související