Novoroční ohňostroj ruší Jindřichův Hradec, Strakonice, Soběslav i Blatná. Velká pyrotechnická show v Protivíně bude

30. prosinec 2023 08:25

Vítání nového roku zábavní pyrotechnikou bývá každoročně předmětem sporů. Odpůrci upozorňují na škodlivost pro životní prostředí a zvířata. Některá města proto ohňostroje už zrušila, jinde tradici drží. Letos se k rozhodování přidala ještě výzva ministra vnitra Víta Rakušana, který požádal o omezení pyrotechniky s ohledem na nedávnou střelbu na filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

„Co bysme zrušili dál?“ ptá se Jaromír Hlaváč, starosta Protivína, kde bývá největší novoroční ohňostroj v Jihočeském kraji. Akce má podle něj už dlouho tradici a rušit ji nehodlá.

„Do Protivína jezdí na ohňostroj až 25 tisíc lidí. Letos bude trvat 11 minut a 34 vteřin a my jsme ho už před dvěma měsíci koncipovali jako vítězství dobra nad zlem. Podle mého názoru přesně o to těm agresorům jde, aby získali pozornost. My agresi ustupovat nebudeme,“ dodává.

Ohňostroj neplánují rušit ani v Milevsku, Vimperku nebo Třeboni.

Opačné stanovisko zaujala radnice v Jindřichově Hradci. Město vstoupí do nového roku bez původně plánovaného ohňostroje s ohledem na ty, kteří zažili střelbu na univerzitě. „Zkusíme podpořit tu myšlenku, aby nedocházelo k většímu jitření ve společnosti, a věříme, že jsme se rozhodli správně. Pokud to okolnosti dovolí, zvolíme náhradní termín při jiné příležitosti, která by byla vhodnější,“ říká starosta Michal Kozár.

Čtěte také

Pro stejný krok se rozhodla také radnice ve Strakonicích. „Vzhledem k tomu, že události na filosofické fakultě se přímo dotýkají našeho města, nechceme prohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě toto násilí zanechalo. Zároveň starosta města upřímně prosí, aby k oslavám příchodu nového roku nebyla používána zábavní pyrotechnika,“ uvádí mluvčí radnice Markéta Bučoková.

Ohňostroj neodpálí ani v Soběslavi na Táborsku nebo v Blatné na Strakonicku. Na výzvu reagují ale i města, které ohňostroj nepořádají – někteří starostové žádají občany, aby omezili soukromé oslavy s pyrotechnikou.

Na obyvatele se s touto žádostí obrátilo vedení Tábora a také Kardašovy Řečice na Jindřichohradecku. „Město nepořádá novoroční ohňostroje, většinou je máme při jiných příležitostech, ale zareagovali jsme na prosbu pana ministra a na stránkách zveřejnili výzvu občanům, aby zvážili, zda budou používat pyrotechniku. Je to opravdu na uvážení každého,“ potvrzuje starostka Kardašovy Řečice Dana Machová.

Už dříve od pořádání novoročního ohňostroje například kvůli ochraně životního prostředí ustoupila řada měst. Touto cestou jdou České Budějovice, Prachatice nebo Písek.

Spustit audio

Související