Největší muzeum amerických veteránů je v Nové Bystřici

2. září 2016

V bývalé textilní továrně v Nové Bystřici parkují desítky starých amerických aut. Muzeum veteránů se návštěvníkům otevřelo loni. Už v první sezoně ho navštívilo dvacet tisíc lidí. Letos se podařilo toto číslo překonat.

Když mají návštěvníci štěstí a v muzeu se potkají s majitelem Pavlem Janoušem, nemusí se na vystavená auta jenom dívat, ale mohou si poslechnout i zvuk jejich motoru.

„Jsme fanoušci veteránů a přijeli jsme cíleně. Je to úplně perfektní. Bylo skvělé, že jsme slyšeli i zvuk motoru, správná auta musí jezdit,“ směje se návštěvník Pavel, který si automobily, které silnice za oceánem brázdily třeba ještě před první světovou válkou, přijel prohlédnout s rodinou.

Je jedním ze dvaceti tisíc lidí, kteří letos do muzea v Nové Bystřici zamířili. A někteří návštěvníci se sem vracejí, i proto Pavel Janouš stále svou sbírku obnovuje. Letos nabízí návštěvníkům k prohlédnutí hned čtyři nové vozy.

„První z nich je Ford Mustang z 1972. Dále jsme získali kousek, o který jsme dlouho stáli, takže se teď můžeme pyšnit trojicí Cadillaců z roku 1957, 1958 a nově i 1959. To je rok, kdy Cadillac dosáhl největších křídel a největších ploutví. Pak tu máme Chevrolet Corvette C3, který je ve Státech ikonou. Tento model mohu na požádání nastartovat,“ vyjmenovává Pavel Janouš.

Návštěvníci muzea veteránů stále častěji žádají i o možnost projížďky. Tomu zatím brání legislativa. Pavel Janouš však doufá, že se mu podaří potřebná povolení získat a třeba už v příští sezoně lidem projížďku nabídne.

autor: hoch
Spustit audio