Nechápala, co na té kyselé vodě mají. Pak ale vínu také propadla a šla kvůli němu i znovu studovat

27. září 2023

Alžběta Dostálová chtěla už od dětství pracovat v lékárně. Vystudovala tedy fakultu farmacie v Hradci Králové a začala žít svůj sen. Jenže pak potkala bývalého spolužáka ze střední školy Vladimíra a dnes spolu mají dva syny a také vinařství v Mikulově.

„Když jsem poprvé přijela do jeho rodiny, nejedla jsem maso a divila se, co že na té kyselé vodě mají,“ přiznává s úsměvem sympatická mladá žena, která se nakonec rozhodla vystudovat ke své profesi během mateřské dovolené další obor. Teď má tedy vedle titulu magistry farmacie i titul inženýrky z fakulty vinařství v Lednici.

„V rodině vinaře se pořád ochutnává a hodnotí a já se chtěla zapojit. Začala mě fascinovat vůně vína, duše, jeho příběh i charakter. Nesmíte ve víně hledat jen ten alkohol a chuť se opít, ale je třeba hledat i tu nádheru tvoření,“ dodává Alžběta Dostálová, o níž její tchán bez nadsázky říká, že má pro tuhle profesi skutečný talent.

Rozhovor s lékárnicí a vinařkou Alžbětou Dostálovou si poslechněte v magazínu Dámská jízda. Dále v něm Andrea Jindrová z českobudějovické Mia Rose a Magdalena Vošahlíková z Aliance žen s rakovinou prsu připomenou možnosti, které tyto organizace nabízejí. A terapeutka Iva Aliana Bendová poradí s cestou složitou krajinou rodičovství.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související