Na Větrné hůrce. Slavný román o lásce Kateřiny a Heathcliffa a životě zasvěceném pomstě

22. prosinec 2023

Psychologickou studií člověka, který zasvětil svůj život pomstě, je román Emily Brontëové. Odehrává se ve druhé polovině 18. století a na počátku 19. století na anglickém venkově – na Drozdově a na Větrné hůrce.

Účinkují: Zuzana Čisáriová Slavíková, Petr Vaněk, Tereza Richtrová, Klára Klepáčková, Milan Holenda, Lukáš Král, Jiří Suchý, Vendula Fialová, Petr Kubeš a Vladimír Krátký
Napsala: Emily Brontëová
Dramaturgie: Petra Ševců a Josef König
Překlad: Květa Marysková
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v roce 2013

Román Na Větrné hůrce patří ke klasice anglické literatury. Dramatický milostný příběh Kateřiny a Heathcliffa, kolem kterého se rozvíjí další dějové linky, byl také několikrát zfilmován.

Rozhlasová dramatizace pochází z roku 2013. Účinkují Zuzana Slavíková, Petr Vaněk, Tereza Richtrová, Klára Klepáčková, Milan Holenda, Lukáš Král a další.

Emily Brontëová

Emily Jane Brontëová, autorka jediného románu Na Větrné hůrce, který jí zajistil místo mezi klasiky anglické literatury, se narodila v roce 1818 jako druhá nejmladší z pěti sester Brontëových.

Její otec, vystudovaný teolog, pocházel z chudé irské rolnické rodiny, matka naopak ze zámožné rodiny žijící v jihozápadní části Anglie. Matka po porodu šesti dětí velmi mladá zemřela a péče o pět dívek a jednoho chlapce se ujala její sestra.

Sir Edwin Landseer: portrét sester Brontëových

Silně věřící teta chtěla z dětí vychovat řádné křesťany, děti nevyrůstaly v láskyplném prostředí, raději se proto uzavíraly do svého fantazijního světa. Otec chtěl potomkům dopřát vzdělání, a tak čtyři své dcery postupně odvezl do penzionátu pro nemajetné pastorské dcery v Yorkshiru.

V internátní škole panoval velmi tvrdý režim, dvě sestry tam zemřely na tuberkulózu, a domů se tak vrátily pouze Emily a její sestra Charlotte. Ta později utrpení, které dívky zažily v penzionátu, vylíčila ve svém slavném románu Jana Eyrová.

Emily začala později pracovat jako vychovatelka v ústavu pro vzdělávání mladých dam. Po smrti tety, která je vychovávala, zdědily dívky malé dědictví, které použily k založení vlastní školy. Tento projekt ale nebyl příliš úspěšný, škola neměla jediného žáka.

Roku 1846 vydaly sestry Emily, Anne a Charlotte pod mužskými pseudonymy společnou sbírku básní. Sbírka se nesetkala s úspěchem, takže raději vsadily na romány.

Román Na Větrné hůrce vydala Emily pod mužským pseudonymem Ellis Bell v roce 1847. V následujícím roce – v prosinci 1848 – zemřela. Nachladila se na pohřbu svého bratra. Bylo jí pouhých třicet let.

O dva roky později vydala její sestra Charlotte román Na Větrné hůrce znovu, tentokrát už s pravým jménem autorky.

Spustit audio

Související