Na Tabook do Tábora přijedou spisovatelé, vydavatelé i vědci a kritici

29. září 2016

V Táboře ve čtvrtek 29. září začíná mezinárodní festival malých nakladatelů Tabook. Představí se na něm sedmdesát domácích i zahraničních vydavatelů knih. Potkat se můžete s řadou spisovatelů, ilustrátorů, literárních vědců nebo kritiků.

„Letos jako už asi počtvrté přijede Karol Sidon, který opět zahájí festival. Vždycky je to zajímavé, pokaždé najdeme jiné téma. Letos vydal reedici svých románů z 60. let, takže se budeme ptát na to, ale i na jiné věci,“ představuje zahájení akce ředitelka festivalu Tereza Horváthová. Literární setkání s Karolem Sidonem začne v 18.30 hodin v galerii Baobab na Starém městě.

Následovat bude performance fyzického básníka Petra Váši a program úvodního dne uzavře večerní vernisáž výstavy děl výtvarníků Magdaleny Rutové a Stanislava Setinského.

Centrem festivalového dění bude sýpka na nádvoří hradu Kotnov, která se veřejnosti otevře v pátek v 9.30 hodin. „Je to historický prostor, do kterého nacpeme sedmdesát nakladatelů, ale také asi osm výstav. Na dvůr postavíme stany, kde se bude číst a přednášet. Uvnitř sýpky bude kavárna, kde bude prostor pro debaty, diskuze,“ popisuje Tereza Horváthová.

Pořadatelé připravili i speciální program pro děti. Malí návštěvníci si mohou vybrat z několika workshopů, literárních čtení, divadelních představení nebo výstav. „Na malé děti jsme mysleli, protože víme, jak je to těžké, když rodina jede s dětmi. Bude fungovat i školka, která se nám loni moc osvědčila,“ doplňuje Tereza Horváthová.

K festivalu se připojí táborské Divadlo Oskara Nedbala. V sobotu od 18 hodin nabídne inscenaci pro děti a mládež z autorské dílny Barbory Látalové s názvem Karneval zvířat. Při představení jsou dětští diváci od začátku do konce přítomni na jevišti a taneční představení, originální zvuky, hra se světlem a stínem je podněcuje k přímé účasti a probouzí dětskou fantazii.

Další informace o festivalu, který potrvá až do soboty, najdete na internetových stránkách tabook.cz

Plakát na Tabook 2016
autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka