Na jihu Čech v únoru ubylo lidí bez práce

10. březen 2008

Na jihu Čech ubylo v únoru lidí bez práce. Úřady práce registrovaly na konci měsíce o 500 méně nezaměstnaných, než v lednu, práci teď hledá v kraji necelých 17 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti klesla na jihu Čech o jednu desetinu procenta na 4,6 desetin procenta.

Celostátní číslo je teď 5,9 procenta a Jihočeský kraj je co do míry nezaměstnanosti po Praze, Středočeském a Plzeňském kraji na čtvrté příčce.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka za únorovým poklesem nezaměstnanosti stálo i přísnější vyplácení sociálních dávek: "Za únorovým poklesem nezaměstnanosti stojí jak sezónní vývoj, tak především silný ekonomický růst, který podporuje tvorbu nových pracovních míst. Za poklesem nezaměstnanosti je třeba také vidět zpřísňování podmínek pro výplatu sociálních dávek, které nutí lidi hledat si práci."

V Česku pracuje stále více cizinců. Firmy tak řeší nedostatek pracovníků v některých profesích, cizinci z východu ale také obsazují místa, o která Češi, vzhledem k nabízeným platovým podmínkám, nemají zájem. Nejedná se přitom jen o stavebnictví, ale dnes už i výrobní provozy.

Podle ředitele Úřadu práce v Českých Budějovicích Ivana Loukoty tak stále roste tlak zaměstnavatelů na povolování práce cizinců: "Nehovořím o občanech Evropské unie, protože ti pracovní povolení nepotřebují. Myslím si, že řada zaměstnavatelů tímto způsobem řeší přechodnou situaci na trhu práce v rámci nedostatkových profesí."

Zaměstnanci také letos méně stůňou. Svůj výrazný podíl na poklesu nemocnosti přitom má i změna ve vyplácení nemocenské, kterou v rámci reforem od letoška zavedla vláda. První tři dny nemoci totiž bez nemocenských dávek. Lidem se tak nevyplatí, jak se říká, "hodit se marod".

autor: čro čb
Spustit audio