Na hranicích zastřelili bratry ve věku 17 a 18 let, pak zmanipulovali důkazy. Případ řešil soud až po revoluci

7. červen 2020

Chmurné příběhy se odehrávaly na pohraniční linii mezi jihočeskými Cetvinami a Tichou. Jeden z nejtragičtějších je spojen s pokusem tří bratrů utéct před komunistickým režimem.

Pokud oblastí procházíte dnes, v remízku najednou narazíte na vojenský bunkr. „Na přelomu 50. a 60. byla v prostoru zaniklé obce Cetviny zbudována taková pevnostní uzávěra. Jednalo se o systém asi devíti bunkrů, které sloužily pro armádu,“ vysvětluje Jan Ciglbauer, publicista, který se zabývá vojenskou historií.

Pohraničníci přišli k hraničnímu toku řeky Malše už v roce 1951, kdy vznikla Pohraniční stráž. Po likvidaci obce Cetviny a vymezení hraničního pásma byla zřízena klasická signální stěna.

Bunkr, který dodnes zůstal u Cetvin

Je zde i místo, kudy procházel od poloviny 50. let zátaras tvořený stěnou z ostnatého drátu doplněný vodiči se smrtícím elektrickým napětím. Tady v roce 1960 došlo k jednomu z nejtragičtějších pokusů o útěk do západního světa.

Tři bratři, Josef, Helmut a František Vítů, se v září 1960 rozhodli odejít na západ. „Pro přechod si zvolili prostor Cetvin. 24. září se objevili v Kaplici, odkud pěšky vyrazili na Malonty a Bukovsko, kde přenocovali v lese. Druhý den se posunuli k obci Tichá, odkud mohli celý den pozorovat hranici a činnost pohraničních hlídek,“ vypráví Jan Ciglbauer.

Ve dvě hodiny po půlnoci se vydali k zátarasu. V té době od Cetvin podél drátěného zátarasu procházela dvoučlenná hlídka pohraničníků. Bratři překonali první záchytnou stěnu a dostali se k té s elektrickými vodiči.

Osudná chyba Helmuta stála život i Josefa

„Jeden začal přestřihávat vodiče a ostnaté dráty kleštěmi, přičemž byl zasažen proudem nejmladší František. Nemělo to vážné následky, nicméně byl v šoku a hlavně způsobil zkrat, který spustil signalizační zařízení,“ říká Jan Ciglbauer.

Dvojice pohraničníků rychle spěchala na místo, ale celou dobu si myslela, že do drátů jen vběhla zvěř. Mezitím Josef pokračoval v prostřihávání. Když skončil, pokusil se jako první prolézt otvorem, ale nohou zavadil o jeden z vodičů a dostal elektrickou ránu, která ho odrazila na záchytnou stěnu, měl popálenou nohu a byl v šoku.

„Hlídka pohraničníků přiběhla a ze vzdálenosti asi deseti metrů vyzvala narušitele, aby zvedli ruce nad hlavu a vystřelila několik varovných výstřelů do vzduchu. Bratři pochopili, že jsou ztraceni. Zvedli ruce a Helmuth udělal zřejmě osudovou chybu, když asi dvěma kroky vyšel vstříc pohraničníkům,“ líčí Jan Ciglbauer.

Komunisté politika omámili a přes řeku Malši ho unesli zpět do Československa

Hraniční kamenný mostek nedaleko Cetvin, pod ním řeka Malše. Na jední straně Česká republika, na druhé Rakousko

Z jihočeského městečka Cetviny můžete dojít po staré cestě k řece Malši. Tady je zatím jen malou říčkou, ale tvoří hraniční linii, kde se odehrály dramatické události.

Tehdy podle něj velitel, který byl asi také dost vystresovaný, situaci špatně vyhodnotil a zahájil palbu ze samopalu. Ta usmrtila Helmuta a Josefa, kterým bylo 17 a 18 let. Patnáctiletý František byl zatčen.

„Vyšetřovatelé mu dokonce do osobních věcí podstrčili nějaké fotografické svitky a chtěli ho obvinit ze sabotáže a vlastizrady. Nakonec bylo vše staženo a byl propuštěn. Soudit patnáctiletého kluka, který přihlížel smrti dvou svých bratrů, bylo asi i na tuhle dobu silné kafe,“ dodává Jan Ciglbauer.

Komise uvedla, že pohraničníci nijak nepochybili a zbraň použili oprávněně. „Nebyla to pravda i s ohledem na tehdejší předpisy, takže začali manipulovat s důkazy a dokumenty. V nich se pak objevila oficiální informace, že když pohraničníci na místo přiběhli, oba bratři už byli mrtví po zasažení proudem,“ uvádí Jan Ciglbauer.

Případ byl jedním z mála, který se po sametové revoluci dostal znovu před soud. „Naposled v roce 2000, kdy soud konstatoval, že tam skutečně k pochybení došlo. Nikdo ale potrestán nebyl a je také otázkou, zda po tolika letech soudit ty bývalé pohraničníky záklaďáky,“ uzavírá Jan Ciglbauer.

Tragický příběh z pohraniční linie u Cetvin připomíná magazín Vltavín. Dále nabízí archivní nahrávky o Putimi a Miroticích z cyklu Odkazy, který natočili na počátku 70. let minulého století Vladimír Kovářík, Miloslav Malý a Milan Navrátil.

Spustit audio

Související