Na dosah ruky. Kapitán Exner, uhlazený bonviván a lamač ženských srdcí, na stopě zločinu

26. leden 2024

Z kdysi výstavního, ale teď už jenom chátrajícího secesního domu v Praze záhadně zmizí dvě staré, zřejmě majetné sestry. Nikdo z nájemníků pro ně nepláče. Ale najít by se měly. Kapitán Exner a jeho pobočníci Vlček a Beránek začínají pátrat, ačkoliv případy nezvěstných obvykle neřeší.

Čte: Tomáš Jirman
Napsal: Václav Erben
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 29. 4. 2021

Ve stejném domě se náhodou pohybuje i krásná ex přítelkyně charismatického kapitána Exnera, zubařka Gabriela. Slavný detektiv, uhlazený bonviván a lamač ženských srdcí, tak má místo potenciálního zločinu jako na dlani a rozřešení případu doslova na dosah ruky…

Detektivka Na dosah ruky, kterou napsal Václav Erben, vyšla poprvé v roce 1971. Desetidílná rozhlasová četba na pokračování byla natočena v ostravském studiu v roce 2021.

Kapitán Exner

Kapitán Michal Exner je zřejmě nejznámější český detektiv. Žije v garsonce, jezdí černou mercedeskou, je inteligentní, má smysl pro humor a slabost pro krásné ženy. Jeho duchovním otcem je spisovatel Václav Erben.

Poprvé se detektiv ne úplně socialistického střihu objevil v roce 1964 v příběhu s názvem Poklad byzantského kupce. A následovaly další: Znamení lyry, Bláznova smrt, Vražda pro zlatého muže nebo Smrt talentovaného ševce.

Řada Erbenových detektivek byla zfilmována. V roli kapitána Exnera diváci mohli vidět Jiřího Valu (Poklad byzantského kupce), Petra Kostku (Bláznova smrt), Františka Němce (Efektivně mrtvá žena), Karla Heřmánka (Dialogy pro klarinet, cimbál a bicí nástroje) nebo Jiřího Kodeta (Smrt talentovaného ševce). Nejmodernějším kapitánem Exnerem, jezdícím nikoli černým mercedesem, ale světle modrým jaguárem, je Michal Dlouhý ve dvanáctidílném televizním seriálu z roku 2017.

Václav Erben

Václav Erben se narodil v roce 1930 v Náchodě, kde také absolvoval obchodní akademii. Rád recitoval, a tak se přihlásil na DAMU. Studoval dramaturgii a později rozhlasovou režii. Ještě za studií začal spolupracovat s ostravským rozhlasovým studiem.

Během základní vojenské služby začal psát, jeho povídky s vojenskou tematikou vycházely především v časopise Československý voják. Psal povídky, psychologické a historické romány, ale nejúspěšnější byl jako autor detektivek.

Vymyslel originálního kapitána Exnera a pochopil, že detektivka je vlastně hra autora se čtenářem. Jeho detektivky, to není jenom zločin, to je i ten život okolo. Raději než na detaily z práce kriminalistů se zaměřoval na detailní vykreslení jednotlivých postav.

Erbenovy knihy o Exnerovi, které s mírnou ironií představují kapitána a doktora obojího práva jako elegantního a duchaplného muže, jenž k řešení svých případů dospívá spíše pomocí ležérní konverzace než pracnými kriminalistickými metodami, byly přeloženy do řady jazyků.

Na přelomu 60. a 70. let se Václav Erben věnoval výhradně literatuře, později pracoval v nakladatelství Mladá fronta. Od roku 1977 působil jako dramaturg Filmového studia Barrandov. V 90. letech se věnoval publicistice, psal především komentáře do deníku Právo. Zemřel v roce 2003.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.