Mnoho žen má porodní plán. Někdy ale kvůli němu vzniká začarovaný kruh, který porod zastaví

3. srpen 2021

Jsou maminky tvrdé jako hokejisti a rodičky, které snesou jen tolik bolesti, co fotbalista v pokutovém území. To říká s nadsázkou Martin Neruda, lékař českokrumlovské porodnice a gynekolog se soukromou praxí v Českých Budějovicích.

Fenoménem současného porodnictví je porodní plán. Nemocnice Český Krumlov se podle Martina Nerudy snaží rodičkám maximálně vyhovět, někdy je ale rozdíl mezi přáním a realitou. A všechno se naplánovat nedá.

„Prvorodička, která to nezná a dostane pravé porodní bolesti, je najednou vyděšená. Má v porodním plánu napsáno, že nechce analgezii a na tom plánu si trvá. Na druhou stranu ji to šíleně bolí. A my máme zkušenost, že bolestí a stresem se vytvoří začarovaný kruh, který může ten porod zastavit,“ popisuje porodník jev, který je popsaný u lidí i u zvířat.

Jestliže se tento kruh přirozené obrany přetne, porod se znovu rozjede. „Nabídneme mamince analgezii a ona, pokud ji přijme, obvykle během dvou tří hodin porodí. Uklidní se a najednou to jde,“ vysvětluje Martin Neruda.

Podle něho je to i záležitost rozdílné schopnosti každého z nás snášet bolest. „Jsou rodičky hrdinky, které mají nízký práh bolesti. Je to srovnatelné s hokejisty, těm když někdo rozsekne hlavu, tak jim ji na střídačce zašijí a oni hrají dál. A pak jsou fotbalisti, kterých se někdo dotkne, a oni leží dlouze na trávníku,“ komentuje s úsměvem.

Císařský řez i kvůli strachu

A tak se objevují i přání opačného charakteru – kéž by někdo porodil za mě – snaha vymoci si císařským řezem, i když by ze zdravotního hlediska nebyl potřeba. „Existují mnohé studie, které výhody a rizika císařského řezu potvrzují i vyvracejí. Je to tedy otázka, na kterou vám nikdo neodpoví,“ reaguje Martin Neruda.

„Jsou ale situace, kdy je možné císařský řez indikovat prostě proto, že je tu takzvaný nepřekonatelný strach z porodu. Když rodička nechce porodit, tak neporodí. To je reálný fakt. Musí zasáhnout moderní medicína,“ dodává.

Ani jeden z extrémů není podle Martina Nerudy ideální. „Nejlepší spolupráce je s matkou, která přichází do porodnice s důvěrou, že jí pomůžeme. A my se pro ni na základě našich zkušeností a možností snažíme udělat maximum. Oběma stranám jde přece o totéž: aby to všechno skončilo dobře,“ uzavírá.

Pořad Zdravíčko o porodech na přání, problematice nástřihu hráze, porodních polohách a dalších okolnostech si poslechněte online.

Spustit audio

Související